onsdag 14 februari 2018

Näringslivet jämför bilar med samhällsservice

Nu är näringslivet verkligen desperat. Det senaste exemplet på deras fasa inför ett tänkbart vinsttak för företag i välfärdssektorn är direkt absurt. De menar att om Volvo skulle få ett vinsttak på sju procent skulle företaget gå under.
Redan att Volvo skulle gå under med ett sådant vinsttak är ju tämligen otroligt med tanke på de miljarder de tjänar, men det är inte poängen. De jämför tillverkningen av bilar med att undervisa barn och ta hand om gamla och sjuka i vården. Dessutom med andras pengar, dvs våra skattemedel. Det är en cynism utan like. Att de inte skulle förstå skillnaden mellan produktion av varor och att tillhandahålla samhällsservice finner jag trots allt otänkbart.
Denna cynism visade sig senast i exemplet Vittraskolan i Hammarby Sjöstad i skolkoncernen Academedias regi. De fick inte tillräckligt med elever (kan man förstå när man ser hur de bedrev verksamheten) och då lägger de bara ner skolan. De är ålagda att fortsätta verksamheten terminen ut med sina elever (som sedan måste omplaceras i andra skolor) och har då i princip en lärare för samtliga lektioner (gymnastikläraren). Föräldrarna är rasande, men det är priset för att sätta sina barn i förment privata skolor. Man kan inte lita på dessa företag.
Det vore en välgärning om vinsttaket blev verklighet som ett första steg att rensa välfärden från parasiterna på verksamheten (jag vet att det finns bra verksamhet av privata aktörer också, men vinst hör helt enkelt inte hemma i offentlig välfärd). Tyvärr går borgarna plus SD emot folkviljan. 80 procent av befolkningen vill ha bort vinsterna, men pengar talar högst. Ja näringslivet fullkomligt gallskriker vid tanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar