söndag 23 oktober 2016

Om språkets förflackning

Idag frågar DN om läsarna kan skilja på när pronomenen de och dem ska användas. Få verkar veta det nuförtiden, inte minst journalister. Men det är mycket störande att läsa meningen "han gav brevet till de", eller "dem visste inte något om detta". Övergå helt till "dom" istället.
Men det är dessvärre inte de enda horrörer som finns i vårt språk numera och som man t o m kan läsa i böcker (har man slutat med lektörer på förlagen eller kan de inte heller svensk grammatik). Det gäller begreppen vart och var. Numera verkar ju alla säga vart när de menar var (vart är du?). Man skulle kunna stå ut med det, om väldigt många idag inte fått för sig att motsatsen heter var (var är du på väg?). Jag ser det hela tiden. Det skriker i en gammal korrekturvan journalists hjärna.
Har också blivit tvungen att acceptera att det numera heter t ex "kommer göra" istället för "kommer att göra". Jag studsar varje gång inför det utlämnade infinitivmärket "att".
Numera börjar man också se att bestämd pluraländelse försvinner typ "båda hästar gnäggade".
Mycket av detta har väl med sms:andet att göra. Att förkorta budskap på små ytor. Låt går för det.
Men att ständigt läsa det i journalistiska artiklar och t o m i böcker börjar bli outhärdligt.
Man lär sig uppenbarligen ingen grammatik i svensk skola längre. Min sons mellanstadielärare särskrev t o m saker i brev till föräldrarna, så hur skulle vederbörande kunna undervisa i grammatik.
Och hur ska man kunna lära andra språk utan grammatik? Visst, när jag gick i skolan kanske det lades för mycket energi på grammatiken i främmande språk och alltför lite på att tala, men nu blir det förstås problematiskt med grammatik på språklektionerna om man fått väldigt lite sådant i svenskan från början. Kan man inte skilja på subjekt och objekt kan man aldrig lära sig om det heter "dem" eller "de".

lördag 22 oktober 2016

Prioritera rätt i personlig assistans-frågan

Det pågår något sorgligt i landet. Rätten till personlig assistans vid svår sjukdom och funktionsnedsättning håller på att urholkas. Försäkringskassan har fått nya direktiv, att spara just på denna den mest utsatta av alla grupper. Barn med andningssvårigheter får färre timmar. Rätten att andas är inte garanterad i vårt samhälle längre.
Regeringen vill komma ut fusket med assistans sägs det. Ja, det är väl bra, men då får man ju sätta till resurser för att komma åt fusket istället för att spara generellt på människor vars hela livskvalitet ligger i att de får assistans, kanske dygnet runt.
Om det handlar om pengar (skatten får ju inte höjas till varje pris) kanske man hellre ska spara på RUT och ROT som i alla fall inte tar direkt livskvalitet från människor som utnyttjar dessa tjänster.
De kan ju oftast fortfarande betala för det, eller göra som vi andra, städa själva.
Men det slår mot jobben menar man. Man kan inte ha företag som är helt beroende av statligt stöd. Det måste man förstå när man ger sig in i branschen. Särskilt inte om det handlar om dem som faktiskt är beroende av statligt stöd för att överhuvudtaget kunna leva ett drägligt liv.
Regeringen måste lära sig prioritera eller höja skatten.

torsdag 20 oktober 2016

Dålig utfrågning gav svamlig debatt

Såg en skräckis inatt. Dvs debatten mellan Clinton och Trump. Man behöver bara titta på Trump för att bli livrädd och när man hör hans svammel undrar man hur han ska ta sig ut som eventuell president.
Ändå sägs denna debatt vara den bästa hittills. Jag har bara sett den här och det räckte. Men det är också skrämmande att se hur slapp utfrågningen var.
Redaktören från Fox News gjorde knappt något för att få debattörerna att hålla sig till ämnet och när de seglat iväg åt alla möjliga håll, släppte han det och gick till nästa. Därför kom väldigt få besked fram. Han frågade aldrig hur Trump tänker få till jobben han lovar ska komma. Trump verkar inte ens förstå att de stora företagen är multinationella och att här är det verkligen öppna gränser. Bara skatten sänks så tror han. Det vore bättre om varje kandidat utfrågades var för sig. Då kan reportern lättare hålla fast vid de frågor där besked behöver lämnas. Fast tyvärr skulle aldrig Trump gå med på det.
Det mest skrämmande bland alla lögner och svammel, är ändå hans påståenden om ett riggat val och underförstått, att han bara kommer att acceptera valresultatet om han själv vinner. Det låter verkligen Putin lång väg. Och hans våldsamma anhängare är inte sena att anamma denna retorik och vad de tänker göra om han inte vinner. Bevare USA då.

söndag 16 oktober 2016

Nya former av korruption i invandrarområden

Awad Hersi, miljöpartist i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har nu avgått efter många påtryckningar från sina partikamrater. I sin roll har han begått en hel del övertramp, som att försöka påverka vilka som får försörjningsstöd, gått in i enskilda beslut m m.
Det är olyckligt att konstatera, men Awad Hersi kanske inte i första hand var intresserad av att arbeta för miljöpartiet och dess politik, utan snarare att gynna andra. Och han är inte ensam.
Vi talar ju så ofta om att vi vill att de invandrade ska engagera sig, men för många är politiska förtroendeposter inte detsamma som för svenskfödda. Om man kommer från klansamhällen i Afrika eller Mellanöstern, betyder en förtroendepost att vederbörandes klan ska gynnas av den som har posten. I många länder ses det som en självklarhet och det är inte ens säkert att de som stöder "sin" förtroendevalde, inser att systemet fungerar annorlunda här. Det här måste partier hålla koll på på sin gräsrotsnivå.
Vänskapskorruption förekommer dock på högre nivåer i både politik och näringsliv. Det har vi tyvärr sett alltför mycket av på senare tid.
Vi har en demokratiminister. Hur hanterar hon dessa frågor?

lördag 15 oktober 2016

Släpp inte Nato över tröskeln

Gör Östersjön till en kärnvapenfri zon, var Olof Palmes vision för oss runt denna infekterade pöl. Gör det till ett fredens hav. Tyvärr förverkligades inte den visionen.
Idag trappas istället motsättningarna upp. Några hävdar att vi måste gå med i Nato för att stå starka mot ryssen. Man kan fråga sig på vilket sätt vi blir starkare med Natobaser på vår mark. Tvärtom ber vi ju närmast om att bli angripna i ett hett läge.
Idag är Sverige och framför allt Finland, garanter för att det finns neutrala ytor att tala på. Sverige har ju redan sålt sig till Nato med ett luddigt samarbetsavtal. Några säger att det är ju bara ett sätt att normalisera det som varit ett faktum i decennier, Sverige har alltid förlitat sig på Nato vid händelse av konflikt.
Men saker kan ju förändras. Det gjorde de t ex vid Sovjetunionens fall. Alliansregeringen valde att helt urholka Sveriges försvar. Då ansågs det inte föreligga något hot och det är bara två år sedan. Att vara alliansfri i fred och neutral i krig har gett Sverige ett rörelseutrymme som nu har krympt.
Just nu kan Ryssland upplevas som ett hot med sina annekteringar av Krim och anfall på Georgien. Men "times they are a-changing" som en Nobelpristagare uttryckt det, och rätt som det är, är det en annan stormakt eller gruppering som är det stora hotet.
Låt oss fortsätta vara paktfria!

tisdag 4 oktober 2016

De egensinniga folken

Opinionsmätningarna duggar tätt så fort det är dags för val eller omröstningar. Men av någon anledning slår de oftast fel. På senare tid har vi sett en trend i att folken inte alls röstar som de styrande tänkt.
Vi har Brexit i Storbritannien, där alla i etablissemanget var övertygade om att folkomröstningen skulle hålla Storbritannien kvar i EU. Så blev det inte.
Vi har fredsavtalet i Colombia, där etablissemanget självklart trodde att folket skulle ställa upp på fredsavtalet. Så blev det inte.
Vi har folkomröstningen i Ungern om flyktingmottagning. Orban & co trodde bergsäkert att folk skulle rösta nej till EUs förslag om x antal flyktingar till Ungern. Omröstningen blev underkänd i brist på tillräckligt många röstande.
Nu fasar man bara för hur det ska gå i det amerikanska valet. Den ena presidentkandidaten beter sig som närmast psykiskt störd och är totalt okunnig om politik. Etablissemanget kan inte tro att det är möjligt att denna osannolika figur kan bli president. Men om trenden håller i sig och folket beter sig lika egensinnigt i USA som på andra håll, är risken stor att denne man övertar Vita Huset 2017.
Bäva månde världen i så fall.

måndag 3 oktober 2016

Inkonsekvensens parti

KD - inkonsekvensens parti. I sin skuggbudget vill de sänka inkomstskatten (surprise, surprise), de vill införa vårdnadsbidrag igen (naturligtvis), de vill satsa på vård och omsorg, men de röstar nej till regeringens förslag om tio miljarder till kommunerna.
Man kan fråga sig hur detta ska gå ihop. De tio miljarderna är ju till för satsningar på vård och omsorg. Var ska KD ta de pengarna om de dessutom vill sänka skatten på inkomster? Och satsa på vårdbidrag, dvs pengar som rullar ut till fullt arbetsföra personer, utan att skattepengar rullar in.
Det går som vanligt inte ihop i de borgerliga leden.
De tio miljarderna är faktiskt det mest positiva i regeringens budget (dock inte tillräckligt). Äntligen görs något för att hålla välfärden uppe (och det är Vs förtjänst). Ändå läcker skattepengar som såll till de privata bolagens vinster. Hur länge ska vi tolerera att skattepengar inte går till den verksamhet de är avsedda för. Nu får vi också veta att pengar till flyktingmottagning går till lekland och hockeyarenor m m. Den klantighet med vilken kommunerna skriver avtal är skrämmande. Självklart ska pengar som inte går till kärnverksamheten återgå till kommunerna, för att användas för andra nyttigheter.
Och nu vill KD dränera välfärden ytterligare. Låt dem inte!

söndag 2 oktober 2016

Presidentkandidat med rubbat beteende

Jag har försökt undvika att kommentera Donald Trump för han är bara för mycket. Men nu har han väl ändå tagit priset (hoppas man) i sinnesrubbat beteende. En presidentkandidat som sitter mitt i natten och har synpunkter på en deltagare i en Miss Universum-tävling, med kommentarer som passar mer för nättroll. När han istället borde läsa på lite om verkligheten.
Man kan tycka att någon i hans stab borde ta ifrån honom telefonen. Å andra sidan kan man hoppas att han hänger sig själv i den. Men många amerikaner verkar å andra sidan vara på samma nivå som han, så de känner väl igen sig.
Men bevare oss väl om den mannen kommer till makten.
Sen undrar jag varför alla med sådan självklarhet säger att de inte gillar Hillary Clinton heller. Varje gång man fördömer Trump måste alltid denna brasklapp med, att Hillary minsann inte heller är något att hänga i julgranen. Jag har aldrig fattat varför.

lördag 1 oktober 2016

Storstäderna kan inte ta emot fler

Igår läste jag en liten notis i DN om att Stockholms län ska ta emot 8000 nyanlända nästa år. Merparten, 3 460, hänvisas till Stockholms kommun. I år tar Stockholms kommun emot  ca 2 800 nyanlända och detta är personer som fått uppehållstillstånd.
Länsstyrelsens grunder för placeringen är kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantaget mottagande av ensamkommade barn och mängden asylsökande i kommunen. Däremot finns inte tillgången på bostäder med bland kriterierna.
Visserligen bygger kommunen mer än någonsin, men att öka den redan långa bostadskön med ytterligare 5000 personer är ganska magstarkt av länsstyrelsen.
Sverige måste börja arbeta mer regionalt. Alla kan inte bo i storstäderna, det finns helt enkelt inte plats. Arbetstillfällen måste skapas i andra delar av Sverige, inte minst i Mälardalen, där kommunikationerna är relativt goda och kan göras ännu bättre.
Risken är annars att SD får än mer vatten på sin kvarn när bostadsköerna växer. Det måste finnas andra lösningar än att än fler ska bo tillfälligt inhysta på soffor och i andra hand med ockerhyror.