tisdag 24 maj 2016

Vi kommer inte att klara klimatmålen

Det kom en internationell rapport häromdagen om hur vi internationellt klarar utsläppsmålen av fossila bränslen. Sverige fick bl a ett påpekande om att det inte gynnar klimatmålen att bygga fler motorvägar. Det ekar Förbifart Stockholm lång väg. Alla vet att fler vägar skapar mer trafik, så rapporten har ju rätt.
När man dessutom betänker Sveriges beslut att sälja Vattenfalls brunkolsgruvor till ett tjeckiskt företag utan miljöpolicy så har vi sänkt vår trovärdighet på miljösidan helt. Glöm att Sverige tog initiativ till den första internationella miljökonferensen, som ägde rum i Stockholm 1972.
Idag är regeringen helt ointresserad av övergripande miljötänk. Det gjorde näringsminister Damberg fullt klart när han pressades om brunkolen i radions lördagsintervju. Affärsmässigheten gick före miljön sa han faktiskt. Det viktiga var att statliga Vattenfall är ett affärsdrivande företag och då är målet att vara affärsmässig. Vilken förebild för det övriga näringslivet! Varför ska de om inte ens staten bryr sig om miljön.
Miljöpartiet verkar bara vara gisslan i en regering som lämnat de internationella klimatmålen åt sidan. De är ju inte affärsmässiga. Och så tänker merparten av världens företag.

fredag 20 maj 2016

Stay Behind - paramilitärt nätverk - bakom datahaverier?

Visst kan dataproblem i flygtrafiken och hos SOS samt SJ, vara tillfälliga störningar som råkat sammanfalla. Dessutom har vi konstaterat sabotage av ett par radiomaster i landet.
Nu kommer information om att det hela beror på tekniska problem hos Telia bland annat,
"I dagsläget går det inte att hitta något samband. Det misstänkta mastsabotaget utreds av polis, och i de andra fallen handlar det om tekniska problem, säger Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland" till Aftonbladet.
Med risk för att låta konspiratorisk påminner dessa händelser en del om den paramilitära rörelsen Stay Behinds metoder. Stay Behind är enligt Wikipedia:
"Stay-behind är vad man kallar det NATO-kontrollerade nätverk av paramilitära grupper som skapades i Västeuropa under det kalla kriget för att underlätta gerillakrigföring och motstånd efter en eventuell sovjetisk invasion. Dessa paramilitära grupper mottog stöd från säkerhetstjänsten i respektive land och medlemmarna i grupperna rekryterades till största delen från den civila befolkningen. Det finns exempel på att ex-fascister rekryterades till medlemsskaran och man i dessa fall brydde sig mindre om vad de hade haft för sig under andra världskriget och mer om deras antikommunistiska åsikter."
Varför skulle nu de vara inblandade? Jo, för att pusha på Sveriges anslutning till NATO. Man hoppas att tolkningen ska vara just att det är Ryssland som ligger bakom (Wilhelm Agrell har t ex dragit den slutsatsen). Men vad har Ryssland att vinna på att visa på ett instabilt Sverige? De som har att vinna är ju de som vill ha med Sverige i NATO, dvs förutom inhemska krafter även USA.
Och det är intressant att se hur snabbt man går ut med att allt är datakrångel och tillfälligheter. Men varför har datastrulet uppträtt samtidigt i tre viktiga infrastruktursystem? Kommer den frågan att besvaras?
Som sagt, det kan verka konspiratoriskt, men NATO-propagandan fullkomligt sköljer över oss just nu. Är det en tillfällighet?

tisdag 17 maj 2016

Vi har redan haft "världens bästa skola"

Skolkommissionen har kommit med sitt betänkande. Där står precis det vi vetat i decennier. Att vår nuvarande skola är segregerande och inte gynnar kunskap. Att kommunerna satsar olika på skolan vilket gör att den inte är likvärdig för alla. Och att finansieringssystemet bidrar till allt detta.
Trots att allt detta funnits svart på vitt i åratal, vägrar beslutande politiker se det självklara: Förstatliga skolan och ta bort den absurda skolpengen som bara baserar sig på antal elever. Och bort med vinsterna, vilket flyttar fokus från undervisning till vinst.
Jag har skrivit om detta ända sedan jag startade den här bloggen. Men så länge flummaren Fridolin är utbildningsminister lär inte kärnfrågan komma på tal. Karin Pettersson i Aftonbladet tycker att Fridolin ska bytas ut mot en socialdemokrat. Tror inte det gör någon skillnad (för att inte tala om alla f d socialdemokrater...f d statsråd menar jag, som nu skor sig på olika styrelseposter och uppdrag i välfärdskoncerner).
Det går att ha valfrihet utan vinst. Det fanns olika typer av skolor när skolan fortfarande var statlig så man kunde välja då också. Man behöver inte ha det korkade systemet med skolpeng heller, utan skolor kan äska pengar mer långsiktigt utifrån ett nationellt övergripande perspektiv. Det skulle också minska betygsinflationen (föräldrar som hotar lämna skolan och rektorer som inte vågar lyfta blicken från budgetposterna). Rättning av nationella prov centralt borde vara en självklarhet.
Inser att jag gick i "världens bästa skola" generellt på 60-talet (även om man inte insåg det som elev). Kanske borde man titta på vad som var bra och fungerade då.
Men tyvärr är jag rädd att elefanten i rummet kommer att stå kvar. Alla vet vad som bör göras, men ingen vågar.

måndag 16 maj 2016

Det finns inga enkla jobb i staten

Nu har sossarna gått på det där med enkla jobb. Man vill skapa beredskapsjobb i statliga myndigheter och de ska vara "enkla".
Det märks att beslutsfattarna aldrig jobbat i någon myndighet, åtminstone inte på handläggarnivå. Det finns inga "enkla jobb" kvar, hur man nu definierar det. De har bortrationaliserats för länge sen. Numera ska handläggarna sköta all service själva. Inte undra på att allt tar sådan tid.
 Hur många statliga myndigheter har råd att hålla sig med vaktmästare i dessa dagar. Alla assistentjobb kräver datorvana och kunskap i svenska språket.
Det kanske finns myndigheter med mer praktiska jobb, det vet jag inte. Men alla myndigheter är hårt nedskurna, så när ska dessa nybörjare handledas?
Jag vet att den förra regeringen gjorde en sådan här satsning i regeringskansliet för att få in personer med funktionshinder. Det blev inte många jobb av det.
Men kommunerna har väl större möjlighet att anställa personer för sådant som man skulle önska görs mer av, t ex parkarbete och städning, sådant som inte kräver så stora svenskkunskaper. Men de tio miljarderna Vänsterpartiet lyckades få in i budgeten till kommunerna behövs ju till så mycket.
Jag säger bara lycka till.

onsdag 4 maj 2016

Skydda både fårägare och vargar

Läser att man ska få skjuta en varg i Sjundareviret. Där finns nu tre valpar, honan är skjuten och hannen försvunnen. Varför ska man då få ge sig på de här vargarna som dessutom anses genetiskt viktiga?
Jo, nu ska fåren ut på bete och då hotas de av vargarna. Men ge fårägarna bidrag till vargsäkra stängsel då! Om man vet att man bor vid ett vargrevir så har man väl skyldighet att skydda sina får utan att det går ut över en annan art som är rödlistad. 
Det finns beslut på att vi ska ha en vargstam i Sverige. Då behöver vi dels hjälpa dem som har tamdjur i närheten av vargar, men också se till att skydda vargarna. Hur svårt kan det vara?

måndag 2 maj 2016

TTIP-avtalet ger USA inflytande över EU

Nu har Greenpeace lyckats läcka en del av förhandlingarna i det s k TTIP-avtalet, ett handelsavtal mellan EU och USA. Vi visste det innan, men läckorna visar att vi hade rätt. USA dikterar villkor som borde anses helt omöjliga.
USA vill ha insyn i allt som rör utveckling av ny teknik USA vill också ha ett ord med i laget varje gång EU vill reglera någonting och vill också låta berörda företag ge sin syn på förslagen.
Detta avtal kommer att helt underminera EUs redan alltför matta miljöarbete. Ytterligare skäl för Storbritannien att lämna unionen om de också ska underställas USA när det kommer till handel.
Och det gäller för övrigt Sverige också. Risken finns att EU ytterligare säljer ut nationernas självbestämmanderätt.