lördag 20 februari 2016

Nu vill näringslivet ha begränsad strejkrätt

Nu kommer del 2 i borgarnas och näringslivets kampanj för lägre löner. På DN Debatt idag skriver Nils Karlsson, vd för Ratio, näringslivets forskningsinstitut, att en friare lönesättning, dessutom kräver begränsad konflikträtt.
Ja, nu när det tycks som om så många säger att lägre löner behövs (tro inte att det bara handlar om ingångslöner och nyanlända. I det långa loppet vill man allmänt ha en sänkt lönenivå för vanliga arbetare och lägre tjänstemän) är det lika bra att kasta in ett annat önskemål från näringslivet, nämligen begränsad strejkrätt.
Han hävdar att inga andra länder har så höga ingångslöner, ett så sammanpressat löneläge och så generös konflikträtt som Sverige. Och kontentan verkar vara att vi kan inte vara annorlunda än andra länder.
I Sverige har arbetsmarknadens parter skött lönebildning och löneförhandlingar sedan 1928. Enligt Karlson talar det emot att fortsätta på detta sätt. Samhället har förändrats. Ja, klyftorna har ökat och de rika har blivit rikare. Han erkänner själv att ett sammanpressat löneläge gynnar jämlikhet men det är inte näringslivet intresserat av. Istället menar han att den starka samordningen försvårar att justera relativlönerna för olika grupper.
En begränsad konflikträtt gör det naturligtvis ännu lättare att hålla nere lönerna. Skulle då konflikträtten begränsas med lagliga medel? Så att om några går ut i vild strejk kan de lagföras? Är det det näringslivet i slutändan är ute efter? Så vi till slut kan vänta oss ett Ådalen på nytt?
För något sådant här kommer inte att kunna införas utan protester, även om det finns en riksdagsmajoritet för. Vad vi kan vänta oss då är kaos på arbetsmarknaden redan inför ett sådant beslut. Det hoppas jag i alla fall.

1 kommentar:

  1. Att avskaffa Strejkrätten har alltid varit Borgerlighetens våta dröm...!
    Strejkrätten är Fackets enda kvarvarande maktmedel..!!

    " Konsekvens: Dålig strejkrätt, dåliga avtal. Arbetsgivaren har alltså ett stort intresse av att fixa så att strejkrätten begränsas för då kan han köpa billigare arbetskraft. Men det finns ett problem. För det är bara riksdagen som genom att stifta lagar, kan inskränka strejkrätten, såvida man inte har så korkade fack, att de själva genom avtal inskränker strejkrätten. Sådana korkade förbund finns, men det ska vi inte tala om nu. Och riksdagen som beslutar om strejkrätten väljs genom allmänna val. Eftersom arbetarna är nästan 4 miljoner av väljarna är det svårt att låta bli att förlora röster om riksdagen inskränker strejkrätten."
    Skapat den 2003-05-05 av Theres Heidrich.http://www.malareforbundet.se/home/mf2/vp/AboutMF.nsf/e44676187b1c763fc1256b560056611f/ac047ac5c02892a6c1256d1d003d1c8e?OpenDocument

    Tarmo Lindholm

    SvaraRadera