lördag 28 november 2015

En gaphals med stöd i kongressen

SD vill åsiktsregistrera muslimer. Inget att förvånas över, och heller inte att oroa sig för. Det skulle bli helt omöjligt att baxa ett sådant förslag genom riksdagen.
Mer deprimerande är att Donald Trump är den republikanske presidentkandidat som ligger bäst till bland republikanerna. Denne gaphals vill registrera alla muslimer i USA i en särskild databas. Och han rycker på axlarna när han får frågan om det inte påminner om Hitlertyskland.
Man vill inte tro att tillräckligt många amerikaner är så korkade att de skulle rösta på Trump. Numera röstar ju knappt hälften av dem ens överhuvudtaget (inte så konstigt med detta urval). Men det är ändå de rika och mäktiga som har en chans i amerikansk politik. Och bland dem verkar galenpannorna dugga tätt.
Men denna gång är det viktigare än någonsin att det blir en demokratisk president (i alla bemärkelser). Hillary Clinton har trots allt regeringserfarenhet och har verkat i diplomatiska sammanhang länge. (Tänk er Trump möta Putin, det blir ett avsnitt av Gladiatorerna).
För till skillnad från SD i den svenska riksdagen, skulle Trump i presidentrollen kunna få igenom att registrera muslimer. Kongressen består till stor del av män med åsikter som hans. Det är därför Obama fått så lite gjort.

onsdag 25 november 2015

Bli diplomater - inte sverigedemokrater

Hur länge ska Anna Kinberg Batra fortsätta säga "det räcker inte"? Och hur länge ska regeringen fortsätta hålla med och gå med på allt som moderaterna m fl föreslår? Till slut finns ingen asylrätt kvar.
Det regeringen faktiskt borde göra är att få till en överenskommelse med Danmark. Kanske också övriga Norden. Åtminstone temporärt, tills vi fått situationen under kontroll. Folk slutar inte fly för sina liv bara för att vi i Sverige fått logistiska problem.
Kinberg Batra pratar särskilt mycket om att få dem som fått avslag att återvända. Vart då? Man kan inte skicka tillbaka folk till Syrien, knappt ens till Afghanistan. Folk flyr ju faktiskt från förtryck.
De sover förmodligen hellre utomhus i Sverige än åker tillbaka till varifrån de kom, särskilt efter en så strapatsrik flykt som de flesta utsatt sig för.
Istället för att i förlängningen agera som sverigedemokrater, måste diplomatin med framför allt Norden och kanske Tyskland in i bilden.

tisdag 24 november 2015

Digitala "gilla-uppmaningar" leder till enfald

Idag skriver Karin Pettersson i AB om hoten mot journalistiken. Framför allt tar hon upp de "alternativa" sajter som av många, som vill få sin världsbild bekräftad, använder som nyhetssajter. Det är framför allt hatsajter som Avpixlat och Flashback.
Samtidigt finns ett annat fenomen som riskerar att förytliga den breda och fördjupande journalistik vi så väl behöver i dessa komplicerade tider. Det är de enfaldiga och barnsliga "gilla" och "dela"-uppmaningarna som nu finns vid varje artikel. Och som journalister mäter sig mot, kanske i värsta fall på redaktionsmöten.
Då väljer man hellre ytliga nyheter om att banta, om hälsokost, gulliga djur, underliga fenomen etc, än att lyfta fram komplexa frågor. Särskilt på kvällstidningssajterna ser det ut så.
I princip måste man läsa papperstidningar för att få lite fördjupning. Men med utvecklingen mot fler digitala medier och att allt ska göras i telefonen, minskar papperstidningsläsandet, särskilt bland unga. Det minskar i sin tur möjligheten att se sammanhang och minskar det kritiska tänkandet.
Lever man sedan sitt liv på facebook bland sina likasinnade blir det allt svårare att se "den andra" och leder till mer främlingskap mellan människor.
Och i skolan gäller nu ofta minsta motståndets lag, vilket gör att det blir än svårare att få elever att ta till sig något de kanske inte i första hand skulle valt själva. Men i många skolor tror man ju att demokrati går ut på att eleverna själva ska välja det mesta de gör.
Ibland blir man pessimist.

fredag 20 november 2015

F d folkpartiet är kvar i det nyliberala

Jag förstår nu varför folkpartiet vill byta namn. De vill för gott lämna idén om socialliberalism bakom sig, den som en gång förde folkpartiet till nya höjder med Bengt Westerberg.
Nu vill man försäkra sig om att väljarna bara ska tänka på ordet liberal i den mening som allianspolitiken gett uttryck för de senaste åren.
Och det som verkligen visar att så är fallet är de två politikområden som f d folkpartiet nu vill satsa på: skatterna och bostadspolitiken.
När det gäller skatterna vill man sänka skatten på arbete, ta bort värnskatten, sänka bolagsskatten, sänka marginalskatten och höja gränsen för statlig skatt. Istället vill man införa en del miljöskatter och konsumtionsskatter. Och vilka kommer detta att gynna respektive drabba? De först nämnda skatterna är progressiva skatter, som man betalar utifrån inkomst. Ju mer man tjänar ju mer betalar man (är i alla fall tanken). De skatter f d fp föreslår ska höjas är platta skatter, dvs drabbar alla oavsett inkomst. M a o är detta klassisk allianspolitik och att Magdalena Andersson är intresserad av att diskutera detta är ju enbart deprimerande.
Den andra frågan, om bostadspolitiken, är inne på samma spår. F d fp föreslår marknadshyror för då blir fler lägenheter lediga tror man. Ja, för dem som redan har en lägenhet eller för dem med pengar. Ett antal människor som nu bor i lägenheter med någorlunda vettiga hyror, kommer att få dessa hyror höjda och kanske inte har råd att bo kvar. Vart de ska ta vägen är inte en fråga som intresserar f d fp.
Det finns m a o inga skäl att heta folkpartiet längre. Det bästa vore att partiet överhuvudtaget blev före detta.

onsdag 18 november 2015

Bra med statligt ingripande i lönerörelsen

Det anses mycket känsligt att staten ingriper i lönerörelsen. Kollektivavtal och löner är förbehållet fack och arbetsgivare att förhandla om. Och på det stora hela är det bra.
Men det finns undantag. Staten har ansvar för att samhällsfunktioner fungerar. Det betyder, tycker jag, att staten självklart kan ta sig rätten att styra över lönerna till de jobb som är nödvändiga i samhället. Dit hör lärare och sjuksköterskor framför allt. De är extremt underbetalda i förhållande till både utbildning och ansvar. 
Att det finns tillräckligt med lärare och sjuksköterskor är samhällets ansvar. (Läkare också, men där har problemet inte varit lika akut, undrar varför). Därför är det utomordentligt bra att staten nu avsatt tre miljarder för högre lärarlöner och det är bara att hoppas att man också kan göra det för sjuk- och undersköterskor. 
Och när ska man våga ta beslutet att förstatliga skolan? Skolan ska inte vara beroende av hur ekonomin ser ut i kommunerna. Man så länge lilla Fridolin sitter på posten är det väl inget att hoppas på.

tisdag 17 november 2015

Liberalerna associeras med allianspolitik

Folkpartiet vill byta namn. Varför kan man fråga sig. Det är klart, med dagens opinionsstöd finns inte mycket folk kvar till folkpartiet. Men varför Liberalerna?
Detta ord har ju helt mist sin ursprungliga betydelse. Fast i Jan Björklund värld kanske associationen till ordet liberal, numera oftast med ordet ny i början (fast innebörden i politiken leder till ett mycket gammaldags samhälle), är positiv. Alliansen har ju stolt talat om sig själva som liberaler och alla partierna har tävlat om vem som är (ny)liberalast. Fast nu när Nya moderaterna inte är nya längre, utan gammelmoderater, verkar de hellre vilja kallas konservativa. Kanske också KD nu lutar åt det hållet.
Och då slår folkpartiet till. Äntligen kan de bli de verkliga liberalerna. Men då är begreppet liberal förknippat med alliansens åtta år med liberal politik, som raserat de svenska trygghetssystemen och gett den svenska skolan dåligt rykte genom dåliga elevresultat som nu avspeglar sig på både universitet och i arbetsliv. Så det är kanske rätt ändå  med Liberalerna, för partiet har inte varit särskilt intresserat av folk i gemen.

fredag 13 november 2015

USA torpederar klimatmötet innan det ens börjat

Jaha, nu är klimatmötet i fara. USA har deklarerat att det inte kan bli frågan om ett bindande avtal. Det meddelade USAs utrikesminister igår. Obama är rädd att inte få igenom detta i kongressen.
Men då är det ganska meningslöst att slösa pengar på ett jättemöte. Om inte USA ställer upp på ett bindande avtal, som en av världens största utsläppsländer, är det stor risk att inte heller Kina eller Ryssland, två andra stora klimatbovar inte heller kommer att göra det.
Det är helt otroligt att det går så trögt med klimatförhandlingarna när klimatpåverkan på jorden blir alltmer synlig för alla och envar. Men ju rikare man är, desto svårare är det förstås att byta livsstil.
Frankrike säger att om det inte blir ett bindande avtal blir det inget avtal alls. Och vi är tillbaka i Köpenhamnsfiaskot.
Världen har inte råd med USA i dess nuvarande form.

onsdag 11 november 2015

Natomedlemskap blir en kostsam affär

Nu är Natochefen Jens Stoltenberg här och lobbar för svenskt Natointräde. "Vi  är ju ändå nästan med". Men i princip allt talar ju emot ett inträde för vår del.
Vi och Finland utgör stabiliteten i norra Europa. Ett inträde från vår sida (och vi gör det knappast utan Finland) skulle rubba denna balans.
Det är illa nog att Nato övar på vårt territorium och i Östersjön och därmed provocerar Ryssland att göra detsamma. Det enda det leder till är en vapenupptrappning, och nu pratar Putin om att han minsann ska ta fram en missil som bryter igenom Natos försvar. För vem, utom stridskåta militärer och vapentillverkare/försäljare, är detta en positiv utveckling? Har vi inte nog med trubbel utan dessa flyglekar och övningar i våra farvatten?
Ett medlemskap innebär ju också att vi närsomhelst kan kallas in att delta i Natos krigföring i världen. Är vi beredda till det (och har vi ens militära resurser att ställa upp med utom Gripen?)
Och utöver detta kan kärnvapen komma att placeras på svensk mark. Nej, det bestämmer vi själva, säger Natoivrarna, men vi vet ju hur det gick i EU-förhandlingarna. Det enda vi fick igenom var att behålla snuset. Så om det verkligen gäller kommer missilerna plötsligt att stå där.
Förutom den rena krigsprovokationen, innebär ett Natomedlemskap ytterligare avgifter som ska betalas och tas från det generella skatteuttaget. Så Natomedlemskap blir en dyr affär på alla plan.

Bra med gränskontroller

Nu har Sverige äntligen beslutat om att införa gränskontroller vid gränserna där flyktingarna är som flest. Det är inte en dag för tidigt. Om man ska kunna bedöma om folk har asylskäl måste man kunna ha reda på vilka som tänker söka asyl. En del har ju valt bara transit genom Sverige. Kommer de att stanna här ändå, utanför myndigheternas kontroll eller var händer? Inte minst med de ensamkommande barnen.
Detta förslag borde ha ingått i den s k blocköverskridande uppgörelsen, till skillnad mot de övriga människofientliga förslagen, som tillfälliga uppehållstillstånd, inga kollektivavtal och utökat rut (allt detta kommer att leda till att vi får en låglöneklass i Sverige, dessa människor blir inte viktiga, satsas inte på, de ska ju hem så småningom är signalen)
Dessutom gillar jag Jonas Sjöstedts förslag om att sätta hårt mot hårt om övriga EU inte ställer upp och sluta betala EU-avgiften. Money talks. Vi hör till dem som betalar högst avgift till EU.
Men kanske besinnar de sig länderna under Maltamötet som pågår nu.

tisdag 10 november 2015

Fuskande studenter framtidens korrupta tjänstemän

Om man redan som student är beredd att betala tiotusentals kronor för att någon annan ska skriva ens C-uppsats på universitetet, vad får vi då för tjänstemän i framtiden?
Tydligen blir det allt vanligare att studenter mot betalning använder s k spökskrivare för att skriva sina uppsatser. Det har väl alltid förekommit ett visst fusk vid högskolor och universitet, men om detta är en ökande trend, blir man ju mörkrädd för vilken inställning framtidens tjänstemän kommer att ha. Alltid redo för korruption.
Men i ett samhälle där allt kan köpas, t o m en högskoleexamen, överträds snart gränserna för hur människor kommer att bli behandlade både i offentlig och privat sektor. Men varför förvånas; det är ju de s k smarta (ett ord som inte betyder duktig vilket SVT har fått om bakfoten) som blir hjältarna i vårt samhälle. Att lura staten, eller komma undan med fusk anses i många kretsar smart och tjusigt. Särskilt i kretsar där det finns mycket pengar från början.

fredag 6 november 2015

Judar ska inte kritisera Israel

En film om juden Henry Acher, förmedlad av Göteborgs kulturförvaltning, har visats för en högstadieklass i Göteborg. Genast gick sionisterna i taket.
Några fick uttala sig i gårdagens "Debatt" på TV. Filmen handlar om Henry Acher, som förlorat merparten av sin familj i förintelsen. Det har präglat hans liv och hans syn på Israel. Och denna syn passar inte de Israeltrogna som kallar allt som kritiserar Israels politik för antisemitism.
Det satt två svenskar, varav en centerpartist, och kallade dem som gjort filmen antisemitiska. "Det finns ett särskilt språkbruk som är antisemitiskt" hävdade en man (minns ej hans namn), men han kunde inte precisera vad det var. "Kroppsspråket kan vara antisemitiskt", menade han vidare. "De kanske inte ens vet om det själva".
Tala om desperation. Och Tuve Skånberg (C) var upprörd över att denna "partsinlaga" visades för skolungdomar. Att det som sägs i filmen är samma ståndpunkt som Sveriges regering och hela FN-samfundet intar, hjälper inte. Ungdomarna har blivit utsatta för antisemitisk propaganda, enligt dessa personer. De har inte fått höra något om Gaza och Hamas. Fast nu handlade ju filmen om en enskild person och hur han utifrån sina erfarenheter kommit fram till sina ståndpunkter. Ett utmärkt tillfälle till diskussion för en skolklass och den ägde rum också.
Israels ambassadör i Sverige vill förbjuda filmen. Det visar bara hur långt från demokrati den israeliska regimen fjärmat sig.

torsdag 5 november 2015

Snabbkort ökar brottslighet

Läste i AB om hur lätt det är att köpa andras kontouppgifter på nätet. Ja, dataåldern gör oss sårbara ända in på skinnet. Ändå lanseras nu ett slags "snabbkort" där man bara ska hålla kortet mot en kortläsare i kassan utan att ange någon kod.
Förstår inte alls vitsen med detta. Att det ska gå snabbare i kassan måste vara den enda fördelen. Men vad är det mot alla nackdelar som kommer att uppstå. Dessa kort ska tydligen bara kunna användas vid köp upp till 250 kr. Men ändå - vilken lockelse för unga förbrytare och andra tjuvar. Man kan ana att fick- och plånboksstölder kommer att öka i hopp om att förövaren ska hitta ett sådant här kort. Vilket kommer att drabba även dem som inte har det.
Att införa detta gläder knappast någon. Eller har vi så bråttom numera att vi inte klarar att köa medan våra medmänniskor sköter sina inköp. Ibland kanske man måste avstå från att göra saker trots att man kan.

tisdag 3 november 2015

Besökare i Sverige bör förväntas följa våra lagar

Jag förstår inte vad det är som är så svårt med att avhysa det stora romska lägret i Malmö, eller för den delen vilka romska läger som helst.
Dessa romer är EU-medborgare. De har rätt att komma hit och vara här i tre månader. Tiggeri är inte förbjudet, men det är det däremot att campa mer än ett dygn på allmän och privat mark och då inte i närheten av markägarens tomt. Det är förbjudet att skräpa ned eller göra åverkan på natur och egendom. Dessa regler gäller för svenskar och för dem som kommer hit som turister, studenter eller för att jobba. Det finns ingen anledning att göra undantag för den romska gruppen.
Det kan låta som en motsägelse, för naturligtvis är det här en utsatt grupp, men att inte förvänta sig att de följer svenska lagar är ju ett sätt att förminska dem och inte ge dem samma människovärde som övriga som kommer hit.
Det vettigaste vi kan göra är att stödja de organisationer som arbetar på plats i Rumänien och sätta diplomatisk press på Rumänien att agera. Tiggeri kommer aldrig att lösa romernas problem.


söndag 1 november 2015

Etnisk mångfald beroende av samhällstillit

Professor Bo Rothstein skriver idag på DN Debatt om hur tillit till andra människor och institutioner påverkar hur människor hanterar etnisk mångfald. De nordiska länderna ligger högt när det gäller tillit, både till människor och institutioner. Till skillnad från länder i Sydeuropa t ex.
Det finns fördomar om att högre etnisk mångfald i ett samhälle skapar större spänningar mellan grupper och med partier som SD, som i hög grad underblåser detta, ser problemen ut att öka.
Men Bo Rothstein visar i en studie, baserad på 80 000 intervjuer i nästan 200 regioner i Europa, att etnisk mångfald inte har någon betydelse i länder med fungerande institutioner, där människor upplever sig rättvist och korrekt behandlade. Länder med hög korruption däremot, har problem med tilliten överhuvudtaget.
Så länder som Sverige, som hittills upplevts som rättssäkert, rättvist och med fungerande institutioner för invånarna, har inte haft problem med etnisk mångfald. Men om vi inte ser upp kan detta urholkas. Dels genom SD-propaganda, men framför allt om korruptionen ökar. Och den har ökat i Sverige, till stor del till följd av den marknadshysteri som drabbat det svenska samhället, främst efter alliansens intåg. När pengar blir det viktigaste av allt, ser många sin chans att fuska sig fram. När nedskärningar drabbar de viktigaste av samhällsfunktionerna för oss medborgare, som sjukvård, skola och omsorg, samtidigt som vi hör om företag som gör sig miljardvinster på vår bekostnad, blir vi förbannade. Och eftersom det är mycket svårare att ge sig på dessa ofta utländska koncerner, är det lättare att ta ut sin frustration på människor som kommer hit och också behöver skolgång och omsorg.
Marknaden måste bort ur de offentliga systemen. Den rubbar den objektivitet och offentlighet som hittills präglat svensk förvaltning. Frustrationen måste riktas åt rätt håll.