tisdag 24 november 2015

Digitala "gilla-uppmaningar" leder till enfald

Idag skriver Karin Pettersson i AB om hoten mot journalistiken. Framför allt tar hon upp de "alternativa" sajter som av många, som vill få sin världsbild bekräftad, använder som nyhetssajter. Det är framför allt hatsajter som Avpixlat och Flashback.
Samtidigt finns ett annat fenomen som riskerar att förytliga den breda och fördjupande journalistik vi så väl behöver i dessa komplicerade tider. Det är de enfaldiga och barnsliga "gilla" och "dela"-uppmaningarna som nu finns vid varje artikel. Och som journalister mäter sig mot, kanske i värsta fall på redaktionsmöten.
Då väljer man hellre ytliga nyheter om att banta, om hälsokost, gulliga djur, underliga fenomen etc, än att lyfta fram komplexa frågor. Särskilt på kvällstidningssajterna ser det ut så.
I princip måste man läsa papperstidningar för att få lite fördjupning. Men med utvecklingen mot fler digitala medier och att allt ska göras i telefonen, minskar papperstidningsläsandet, särskilt bland unga. Det minskar i sin tur möjligheten att se sammanhang och minskar det kritiska tänkandet.
Lever man sedan sitt liv på facebook bland sina likasinnade blir det allt svårare att se "den andra" och leder till mer främlingskap mellan människor.
Och i skolan gäller nu ofta minsta motståndets lag, vilket gör att det blir än svårare att få elever att ta till sig något de kanske inte i första hand skulle valt själva. Men i många skolor tror man ju att demokrati går ut på att eleverna själva ska välja det mesta de gör.
Ibland blir man pessimist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar