onsdag 26 augusti 2015

Snart har vi bokhandelsmonopol

Peter Kadhammar ondgör sig idag över bristen på vettiga bokhandlar i Malmö. Ett stort problem när det gäller bokhandlar, men även andra typer av affärer, är att de monopoliseras. Plötsligt en dag ser jag att en av de två bokhandlarna i Farsta Centrum blivit Akademibokhandeln. Också. För det finns redan en Akademibokhandel i Farsta centrum. Nu finns det två. Varför?
Vart man går i Stockholm hittar man Akademibokhandeln. Det finns några få andra fortfarande, men utvecklingen har hittills varit att en efter en försvinner.
Böcker har blivit en slags "dagligvara". Det går inte att hitta äldre böcker överhuvudtaget i Akademibokhandeln. Och antikvariaten blir också färre. Tur att det finns bibliotek.
En annan bransch är elektronikbranschen. Plötsligt försvann både Onoff och Expert. Det är klart det finns gränser för hur mycket elektronik folk kan köpa. Men monopolismen breder ut sig. De trista galleriorna innehåller ju alltid samma affärer, dvs stora kedjor, främst kläder.
Enkelriktning och monopol är kapitalismens utposter. Vi är på god väg dit.

1 kommentar:

  1. Med den moderna tekniken skall man bara betrakta en butik som en lagerhållningsplats, det gällde ganska tidigt för de stora bokhandlarna för man kunde få veta var boken fanns. De funkade väldigt likt bibliotek. Därför så kan man slå ut de som driver butik med en ganska enkel kalkyl.

    Vad kostar utökad lagerhållning och två butiksbiträden, jämfört med existensen av en konkurrent?

    Jag tror att man som vänster inte skall spela på den liberala förståelsen av "marknad" för den är död. Låt den dö. Som vänster vet man att dessa såkallade mekanismer bara är påhittat nonsens och de magiska egenskaper de tillskrivs finns inte. Som vänster så reglerar man marknadsaktören och tvingar hen med våld att göra rätt, man skiter i om hen är i monopolställning eller i konkurrens. Marknadsaktören skall göra rätt och om inte så blir det batong.

    SvaraRadera