tisdag 27 januari 2015

Kalla Förintelsen för vad den var

Idag är det Förintelsens minnesdag och 70 år sedan Auschwitz befriades. Det är särskilt viktigt att minnas detta i tider när nazister gör sig breda i våra samhällen igen.
För några år sen blev Göran Persson chockad över en mätning bland niondeklassare som visade att merparten inte kände till Förintelsen. Han startade en kampanj kallad Om detta må ni berätta..., som resulterade i en myndighet som heter Levande historia. Tyvärr handlar historien mest om död.¨
Om någon frågat mig i nionde klass vad Förintelsen var skulle jag inte ha vetat. För den kallades inte så på 60-talet. Då talade man om judeutrotningen. Det är ett vidrigt ord och det är kanske därför man kallar det för något annat idag (eller för att ta efter det amerikanska Holocaust). Men judeutrotningen är ett bättre ord för att beskriva vad det handlar om. Det väcker omedelbart avsky, vilket ju är vad denna företeelse förtjänar.
Nazisterna ville utrota ett folk. Varför inte vara tydlig med det?

2 kommentarer:

  1. Å andra sidan är väl bristen med ordet "judeutrotning" att det osynliggör alla andra som dödades. (I tider där antiziganismen verkar frodas känns det politiskt väldigt tveksamt med ett sånt osynliggörande.) Men jag håller med om att "utrotning" har en obehaglig direkthet som "förintelse" abstraherar bort på något sätt.

    Samtidigt är kanske problemet att händelsen ska ha ett fast namn, så att vi slipper prata om vad som faktiskt hände och vad i det vi menar, och istället kan slå till med en etikett som håller oss på avstånd från det hela. Där vi ska minnas förintelsen som en kapitelrubrik istället för att faktiskt lära oss tänka över och konfrontera vår historia, med allt det obehag det kan medföra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om begränsningen i ordet judeutrotning, det var verkligen många fler som drabbades.
      Men i ordet förintelse finns också ett annat krigsbrott som begicks under 2a världskriget, och som det talas mycket mindre om, nämligen atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, där två städer med omgivning verkligen förintades och vars effekter fortfarande finns kvar hos många människor i form av missbildningar och annat.

      Radera