söndag 30 december 2012

Missvisande om politiker

Aftonbladet skapar mer politikerförakt på sin sajt idag, genom att under rubriken "Politiker rasar: Vi tjänar för lite" ha en rad bilder på riksdagspolitiker. Men artikeln, om man klickar vidare, handlar om fritidspolitiker i kommunerna.
Det är ett svårt jobb att vara politiker på fritiden. Man kan diskutera arvodena, självklart, men det är ändå meningen att man ska ha ett vanligt jobb. Politikerna ska inte vara ett frälse för sig som inte vet hur vanligt folk har det (fast det är svårt att tro att de vet, åtminstone i Stockholm).
Det är viktigare att kommuner och landsting lägger pengar på sjuksköterskelöner och lärare än på politiker.

Här är något för Slöseriombudsmannen

Det finns något som heter Slöseriombudsmannen fick jag veta idag när jag läste en ledare i SvD. Den drivs tydligen av Skattebetalarnas förening.
Egentligen skulle man ju anmäla hela styret av Stockholm till denna figur, men just nu upprörs jag mest över de hönshjärnor som bestämt att lägga ner Farsta gymnasium och planerar en eventuell nedläggning av Brännkyrka gymnasium. Hur är man funtad för att vara så kortsiktig?
Jo, skolor måste löna sig. Man tror att de är som företag. I ett par år har vi inte fått in så många elever som vi vill ha, då lägger vi ner. Dessa skolor behöver renoveras och underhållas, men det gör ju alla byggnader. Passa på att istället renovera dem nu, så är de i gott skick när 80-talisternas barn ska in på gymnasiet. Alternativ låt dem vara hög-eller mellanstadieskolor så länge.
Stockholm växer så det knakar påstår ju alla prognosmakare. Då kan man väl inte lägga ned fullt fungerande skolor.
Vad säger Slöseriombudsmannen om denna kapitalförstöring av stockholmarnas skattemedel?

lördag 29 december 2012

Så här fungerar vår privatiserade välfärd

Jag talade med en funktionshindrad god vän häromdagen. Då får man verkligen veta hur vår välfärd fungerar - eller inte snarare.
Min vän behöver färdtjänst, viss hemtjänst och ibland ledsagare. Hon har 120 hemtjänstföretag att välja på bara inom sitt stadsdelsområde. Vilken brukare har möjlighet att veta något om alla dessa? Och vilken stadsdelsnämnd har möjlighet att kontrollera alla dessa? Och mycket riktigt saknas kollektivavtal, man "får inte" vara med i facket och ibland arbetas det upp till 17 timmar om dygnet.
Det finns naturligtvis inte en marknad för alla dessa företag. Men det viktiga är ju valfriheten, så skattemedel delas ändå frikostigt ut och ska företagen tjäna något måste de ju dra ner på något - personal och kvalitet förstås. Men med centerns glada uppmaning att starta eget till alla arbetslösa så gör ju många det.
När kommunen hade hand om ledsagandet fungerade det alldeles utmärkt. Men så lade man ut det på entreprenad. Och genast försämrades villkoren - för den anställda och för brukaren.
I de två timmar brukaren får per månad ska plötsligt restid räknas in. Tidigare kunde brukaren bestämma att man skulle mötas där det man ville ha ledsagning till skulle ske. Men nu måste ledsagaren komma hem till brukaren och därifrån följa med i färdtjänstbilen till förättningsstället, vilket knaprar på brukarens fastställda tid. Men ledsagaren får annars inte betalt, för de är ju timanställda med ersättning bara när de är "i tjänst".
Lika illa är det med färdtjänsten. Ersättningen är så dålig för förarna att de undviker färdtjänstkörningar, vilket leder till allt längre väntetider för brukarna och allt svårare att få en bil.
Så här kan vi fortsätta att beskriva vår privatiserade välfärd. Hur länge ska vi finna oss i detta enorma slöseri med skattemedel?

Låt kommunerna skapa riktiga jobb

I dagens huvudledare i DN föreslår skribenten att Anders Borg ska ta sig en titt på på ett förslag från nationalekonomerna Lars Ljungqvist och Thomas Sargent: "Ett förslag som är värt att pröva återlanserades i höstas av nationalekonomerna Lars Ljungqvist och Thomas Sargent på DN Debatt (7/10). Det handlar om så kallade välfärdsjobb, som innebär att långtidsarbetslösa erbjuds meningsfulla arbetsuppgifter inom offentligt finansierad vård och omsorg. Tjänsterna skulle inte ställa krav på omfattande förkunskaper.

Vinsten för samhället skulle vara dubbel. Dels kan den arbetslöse återvända till arbetsmarknaden, dels fylls verkliga behov inom välfärdssektorn.
Ljungqvist och Sargent, som båda är ledande ekonomer, bedömer att förslaget inte tränger undan vanliga jobb. Tvärtom räknar de med betydande samhällsvinster."
Ja, vad kan man vänta sig av nationalekonomer. Ingen kontakt med verkligheten eller hur det ser ut i den offentliga sektorn idag.
För det första kan man fråga sig varför det just i vård och omsorg inte ska krävas några förkunskaper (f ö finns det tillräckligt med okunniga i den privata lekstugebranschen inom området). Vem vill vårdas av okunnig personal? Det mest samhällsekonomiska vore naturligtvis att man faktiskt bemannar denna sektor efter behov med riktiga jobb (kommer ni ihåg när moderaterna hånade S för att de inte skapade riktiga jobb). Det gynnar både arbetslösa och dem som tar del av tjänsterna.
Med tanke på hur mycket politikerna kan ta ut i ersättning plus pension dräller det av pengar i kommunerna. Använd dem till medborgarna!


torsdag 27 december 2012

Rojas en ny Schlingman?

Mauricio Rojas gläds över det han kallar "ett nytt politiskt landskap" i en krönika i Svd.. Framför allt gläds han åt att moderaterna tagit sitt sociala ansvar och blivit mer "röda". Försöker han bli en ny Schlingman? Vilken värld lever han i?  Eller är det så att de välbeställda i vårt samhälle faktiskt tror på det moderaterna säger och har sagt de senaste åren?
Tror de att för att de har fått det bättre har alla fått det? Eller läser de bara SvDs ledare och inget annat i tidningarna?  Det är fullkomligt otroligt att man kan beskriva den politiska utvecklingen på det sätt Rojas gör.
Jag kan inte tro annat än att han är en medspelare i det hyckleri och den "föra bakom ljuset"-politik som kännetecknat alliansen ända sedan valrörelsen 2006 och dess regeringstid.
Tre krönikor av Rojas har SvD beställt. Det gäller att jobba för återvalet.

Tiggeri gör mig kluven

Måste säga att jag känner mig djupt kluven till det ökande tiggeriet i Stockholm m fl städer. Samvetet som säger att man ska hjälpa människor i nöd. Och en oerhörd irritation över att se dessa knäböjande människor i böneställning. Det är förnedrande. Både för dem som sitter på detta vis för mig som passerar. Jag får lust att gå fram och säga "res på dig, lär dig åtminstone att spela ett instrument eller något". Men de förstår ändå inte svenska.
Hela Drottninggatan är full av dem och de skramlar sig fram genom tunnelbanans vagnar. Jag vill inte ge dem pengar, för jag tycker det är varje samhälles sak att sörja för sina medborgare. Men om samhället inte gör det.... Jinge på bilderblogg tycker att EU borde kräva av de länder varifån tiggarna kommer att de ska följa EUs och FNs regler om mänskliga rättigheter. Ja, det borde EU. Samtidigt lever ju inte ens Sverige alltid upp till de mänskliga rättigheterna, om inte just på det här området.
Min irritation bottnar i  maktlösheten över att människor ska behöva ha det på det här viset. Något borde ändå göras. Men vad vore bäst för dessa människor?

måndag 24 december 2012

Ägande överreklamerat

Idag skriver PJ Anders Linder om ägandets välsignelser. Han oroar sig över ett inlägg på Brännpunkt där två moderater skriver att privatiseringarna nått vägs ände.
Men oroa dig inte. PJ. Har du inte lärt dig än hur de s k nya moderaterna fungerar? De säger ett men gör ett annat. Nu har de upptäckt att en majoritet faktiskt ogillar de flesta privatiseringar. Då gäller det att stämma i bäcken och förklara att "nu tänker vi på samhällsnyttan". Men nu har de inte längre Per Schlingman som kan tala orwellskt nyspråk, så trovärdigheten i budskapet känns noll.
Sen kan man ju fråga sig hur mycket frihet det finns i ägande. Skulle du PJ säga att alla som lånat till sina bostäder det senaste decenniet har någon större frihet? Särskilt som det inte finns något alternativ att bo, så som hyresrätt, om man skulle råka så illa ut att man ställs på bar backe.
Och för vilka har privatiseringarna i den offentliga sektorn ökat friheten, utom för dem som är de nya ägarna? Men folk kan ju välja nu, säger du. Ja, men inte till glädje för samhälsnyttan, dvs den vi alla är betjänta av. Ökad segregering, dyrare produkter, i många fall mycket sämre kvalitet ökar inte friheten i vårt samhälle. På något plan drabbas vi alla av ökade klyftor, också de välbeställda (ökad brottslighet t ex).
Ägande är klart överreklamerat såvida du inte betalt dina skulder. Då hjälper det inte att be gud förlåta dem.

lördag 22 december 2012

Centern skräms inte av opinionen

Centerpartiet går upp och det går ner i opinionsmätningarna. Samtidigt. Det visar bara hur otillförlitliga dessa mätningar är. De mäter inte opinionen, men de påverkar den med hjälp av medierna.
Medierna har t ex ägnat hela hösten åt SD. Precis innan järnrörsfilmen kom jätteartiklar om SDs framgångar i opinionen och Jimmie Åkesson var på varenda förstasida. Det gav legitimitet åt partiet. Alltså kände fler att de kunde stödja partiet.
Kanske använder många dessa undersökningar för att skrämma de partier de normalt röstar på. De säger något annat för att ge partierna en tankeställare. Det kan nog gälla för C. Så länge det inte är allvar kommer opinionen att svänga.
Centern verkar dock inte ha fått skrämselhicka av opinionssiffrorna utan klafsar på i ullstrumporna allt längre högerut. Kanske tror de att moderaternas succéliberalism ska smitta av sig på dem. Men de har inget förstått. Man får ju inte säga i klartext vad man ska göra - typ platt skatt eller slopad skolplikt. Man måste ju säga motsatsen. Sedan inför man det ändå.

torsdag 20 december 2012

SvD - marknadens vapendragare

Det är skönt att se att Svenskans ledarsida är sig lik. Där sjunger Maria Ludvigsson marknadens lov om fri hyressättning. Det kommer att lösa alla problem med bostadsbristen.
Jag hänvisar till gårdagens inlägg på min blogg All makt åt fastighetsägarna

Vad är det för fel på dessa män?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg berättar idag om det hat och de hot hon utsatts för sedan AB började sin serie om högerextremistsajterna under vinjetten Granska skiten. Men hon fick förmodligen en hel del redan innan dess också.
Vad är det som förmår vissa män att ge sig på kvinnliga journalister och krönikörer på detta sätt? Hur kan just kvinnors åsikter väcka så mycket hat?
Och hoten anspelar väldigt mycket på sex. För dessa män är sex lika med förnedring och våld. Om deras verbala framtoning inte vore så motbjudande kunde man tycka synd om dem. De verkar inte kunna glädjas och njuta. Dessa bitterpittar ser kuken som ett vapen. Vilka sorgliga figurer.
Som Åsa skriver är det inte sexskrävlet som är värst...det är de som inte hörs eller som kommer med mer förtäckta saker.
Bra att hon lyfter fram vilken intelligensbefriad dynga dessa mer eller mindre psykiskt störda personer kommer med. Hon är inte ensam och det är glädjande att se att också riktiga män har reagerat med avsky mot detta.

onsdag 19 december 2012

All makt åt fastighetsägarna!

Som om inte hyresgästerna redan är missgynnade kommer nu ytterligare sten på börda. Dels röstades delar av alliansförslaget om att de som hyr ut som bostadsrätt får ta ut hela sin kostnad som hyra igenom i riksdagen. Fri hyressättning m a o.
Men idag publicerades också en utredning om hyresbostäder som förespråkar marknadshyror rakt över. Dessutom ska hyresgäster inte längre kunna klaga på ockerhyror i hyresnämnden. All makt åt fastighetsägarna m a o och Hyresgästföreningen ska näpsas. En utredning helt i alliansens smak.
Det kommer att byggas fler hyresrätter på detta sätt, menar utredaren. Ja, kanske, men vem kommer att ha råd att bo i dem?
Välldigt många av de bostadslösa är ungdomar som önskar flytta hemifrån eller vill lämna sitt (med dagens omröstning) allt dyrare andrahandsboende. Men kan de betala 10 000 för en etta? Särskilt som flera allianspartier vill ha sänkta ingångslöner för ungdomar.
Om denna verklighetsfrämmande utredning blir verklighet kommer bostadsbidragen att slå i taket. Och då vet vi vad regeringen gör: Bostadsbidrag betalas bara ut i X antal dagar. Sen väntar vräkning med ökad barnfattigdom som följd.
Hur länge står vi ut i ett samhälle där de rika makthavarna bara ser till att berika de redan välbeställda? På de övrigas bekostnad dessutom.

tisdag 18 december 2012

Centern i 1912 års dräkt

Ledarredaktionerna har inte ord nog att beskriva de stora partiernas otydlighet, om socialdemokraterna i Aftonbladet och moderaterna i Svenskan.
Ett parti har dock verkligen tagit bladet från munnen. Det är väl den sista desperata dödsryckningen. Centern lanserar sig nu som inte bara nyliberala utan rent libertarianskt, som AB skriver.
"Vår otydlighet är den främsta orsaken till att väljarna bestraffar oss i val och opinionsmätningar. Det är inte väljarna det är fel på utan oss. Därför måste vi återigen börja prata värderingar och idéer. För när värderingarna är tydliga blir också sakpolitiken logisk och begriplig för väljarna, oavsett om de håller med eller inte. Det är otydligheten som är det största hotet mot ett parti, inte förmågan att vara tydlig och väcka känslor." skriver centerpartisten Per Ankersjö i Svenskan.
Han menar att centern är mest känd för sitt motstånd mot kärnkraft på 70-talet. "Hur många andra partier förknippas med och får i dag försvara ställningstaganden som är 35 år gamla?" frågar han sig. (Ja, fråga någon vänsterpartist).
Desto märkligare blir det uttalandet när han längre ner i artikeln skriver: "När gruppen i dag lägger fram förslag till nytt partiprogram för Centerpartiet tar vi fasta på de värderingar som genomsyrade partiets första program 1912."
Han har inte ens förstått att centerns framgångar på 70-talet byggde just på motståndet mot kärnkraft. När Fälldin ändå dagtingade med sitt samvete och laddade nya reaktorer sjönk trovärdigheten och intresset mer och mer.
Så nu blir centern tydliga med sin libertarianska linje. "Tanken om varje persons okränkbara rätt att få bestämma själv över sitt liv och en instinktiv misstänksamhet mot centralmaktens begär att inskränka denna rätt. " är kontentan. Mitt Romney kunde inte ha sagt det bättre.
Aftonbladet sammanfattar så här: "Ett exempel är familjepolitiken:

"Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar."
Konkret vill man alltså införa månggifte och ta bort den laglott som gör att barn har rätt att ärva hälften av sina föräldrars egendom.
Centerpartiet öppnar även för att ta bort skolplikten, avskaffa anställningsskyddet, införa fri invandring och för att Sverige och EU ska styras federalt. Som USA."
Ankersjö eftersträvar debatt. Det gäller att bli lika extrema som SD, det parti som omtalats mest av alla under hösten och därför rusar uppåt i opinionsmätningarna.
Lycka till, säger jag.


söndag 16 december 2012

Moderaterna ställer krav på gemensamt ägande

Idag har moderaterna ett inlägg på DN Debatt där de försöker göra begreppet samhällsnytta till sitt. För att bli det minsta trovärdiga säger de att Ms fokus på privatiseringar har kommit till vägs ände. Men en stor del av inlägget handlar just om hur privata initiativ blivit så himla lyckade och hur väl marknaden mått av detta.
Sedan talar de om vad det gemensamma ägandet kräver för att moderaterna ska vara nöjda:
"Ett viktigt led i Moderaternas fortsatta förnyelse är att ta ytterligare ansvar för kvaliteten och effektiviteten i det gemensamma ägandet och lägga mindre vikt vid drift- och ägarformerna.

Detta ställer höga krav på att de offentliga aktörerna är professionella ägare. Det finns därför vissa principer som bör ligga till grund för att säkra ett ansvarsfullt gemensamt ägande som präglas av ordning och reda:"
Därefter räknar de upp ett antal punkter där det gemensamma ägandet, dvs den offentliga sektorn och statligt ägda företag ska leva upp till. Det handlar om långsiktighet, ekonomisk ansvarsfullhet, marknadsmässiga krav, hållbarhet, jämställdhet och mångfald, föredömlighet m m. Och transparens är ju så viktigt.
Om ens hälften av detta gällde för de privata företag som moderaterna nu göder med våra skattepengar kunde man vara glad. Men har vi inte fattat det förut så gör vi det nu: I moderaternas värld är allt upp-och-nervända världen.


fredag 14 december 2012

När blir Disney helt PK?

Man vill ta Disney från 30-talet till 2000-talet, säger företagets representant och förordar att man klipper bort ett par scener ur Jultomtens verkstad, en svart docka och en figur som tydligen ska associera till judar, vilket verkar extremt långsökt.
Disney var ju länge ökänt för regeln att svarta och homosexuella inte fick representera företaget (fast Disney själv lär ha varit homosexuell). Och nu rensas en svart docka och en leksak som tydligen associerar till judar ut (hur är mig en gåta).
Snart ryker munkarna ur Robin Hood, för de säger "prisa gud" och det kan ju stöta någon och Snövit och dvärgarna ska vi inte tala om.
Hur långt kan den politiska korrektheten gå?
Fast det allra märkligaste är att vi sitter och tittar på amerikanska tecknade serier från 30-talet och framåt, samma jul efter jul. Vad säger SD om det?
Å andra sidan verkar det svårt att hitta något politiskt korrekt i nyproduktionen också. Julkalendern har ju också väckt ramaskri.
Vart är vi på väg?

En SvD-skribent utan skygglappar

Måste skriva ett litet hyllningsinlägg till SvDs näringslivsskribent Andreas Cervenka. En person som inte verkar vara bundis med näringslivets och toppar och trendekonomer, utan ser verkligheten utan skygglappar. Alltid påläst. Har en sund skepsis till floskelvärlden som omger oss och rapar inte okritiskt upp pressmeddelanden.
Idag lyfter han t ex fram Sverker Martin-Löf, som är styrelseordförande i Industrivärlden som äger och kontrollerar företag som SCA, Ericsson, Volvo, SSAB, Skanska och Sandvik, alltså många av Sveriges största företag.

Sverker Martin-Löf tillhör den lilla minoritet klimatskeptiker som finns kvar. Det spelar ju inte så stor roll om miljöansvariga på dessa företag har hur ambitiösa planer som helst, om styrelseordföranden inte kommer att stödja dem och skjuta till pengar för genomförandet-
Det är sådant Andreas Cervenka lyfter fram. Nu går han på helgsemester. God Jul Andreas.


onsdag 12 december 2012

Bygg upp och K-märk Slussen

Goda nyheter - Slussenförslaget i sin nuvarande utformning stoppas! Vem hade trott att det äntligen skulle bli lite glädje med det urfula glashuset vid Stadsgården. Man får inte bygga för det och räddar därmed en del av utsikten ut mot Saltsjön.
Dessutom finns nu en plan B som utgår från klöverbladslösningen. Här gjorde man redan på 30-talet den smartaste av lösningar för denna knutpunkt i stan. Bygg upp den igen och K-märk den, så vi slipper ett liknande beslutstrauma i framtiden.

tisdag 11 december 2012

Vad vilja socialdemokraterna?

Man blir inte glad när man hör Magdalena Andersson. Hon verkar vara en mycket kompetent ekonom och kan säkert sköta Sveriges finanser lika bra som Anders Borg. Men vad vill hon med pengarna?
Utgångspunkten verkar vara att inte ändra på något som regeringen infört - t ex sänkt bolagsskatt och rut och rot "för folk har ju vant sig". Man skulle ju annars kunna tycka att de som inte gillar att betala för andras städning, läxhjälp, bartendrar och nybyggda verandor, kunde vara en potentiell väljargrupp. Men sossarna är inte intresserade av dem.
Socialdemokraterna vill kalla sig framtidspartiet som slogan. Det är ju patetiskt. Politik handlar ju bara om framtiden. Moderaterna vill att framtiden ska handla om ytterligare skattesänkningar (fast det som blir kvar måste räcka att betala alla vård-skola-omsorgsföretag som etablerats). I folkpartiets framtid har vi en kepsfri skola. I KDs framtid är mammorna hemma med barnen. I centerns framtid...ja, har de någon?
Det var ingen tillfällighet att många faktiskt jublade åt Håkan Juholts passionerade tal när han blev partiledare. Han sa vad många ville höra och han sa det med patos. Tyvärr sjabblade han bort sig själv.
Men vad vilja socialdemokraterna idag? De vill vara ett framtidsparti. Kanske något man kan rösta på någon gång i framtiden?




måndag 10 december 2012

Tji Nobelpris för Sverige

Nobeldagen är här och eminenta forskare får ta emot pris för långvarig forskning. Karin Pettersson hänvisar i en ledare i AB till en rapport från Högskoleverket. Den var allt annat än rolig läsning:
"Rapporten visar följande: ­utbildningsnivån sjunker i Sverige. Andelen unga som får en högskoleexamen blir allt färre.Samtidigt, i vår omvärld, går utvecklingen åt motsatt håll. Där satsas det på högre utbildning, trots ekonomisk kris.
I Danmark och Finland kommer hälften av landets unga få en högskoleexamen i framtiden. I Polen 55 ­procent.
Samma år som Jan Björklund blev utbildnings­minister nådde Sverige sin toppnotering – andelen unga som fick en examen från högre utbildning nådde 41 procent. Sex år senare är andelen nere i 37 procent. Och nu sjunker antalet platser på högskolan."
Detta är utbildningssituationen i krisens Sverige. Samtidigt ifrågasätter en ledare i DN att vi ska ha så mycket utbildning. "Även samhället kan satsa för mycket på utbildning. Studier innebär inte bara utgifter för själva utbildningsplatserna utan har också en alternativkostnad. Det vill säga: Studenterna hade kunnat börja arbeta tidigare och på så sätt bidra till att höja välstånd och skatteintäkter." skriver DN.
DN har väl lyssnat på Jan Björklund. Han tycker inte heller högre utbildning är så viktigt. Att säga att studenterna kunnat börjat arbeta tidigare är ju ren cynism i ett samhälle där ungdomar med t o m flera examina har svårt att få jobb. I så fall får de väl börja på MacDonalds eller liknande, men där importerar man ju istället arbetskraft. Det är ju i lågkonjunkturer det är bra att satsa på utbildning, så att det finns välutbildad arbetskraft när hjulen börjar snurra igen. Utbildning är alltid välinvesterade pengar, om inte annat så för individen själv.






lördag 8 december 2012

Centern begår självmord med ny kärnkraft

Om någon någonsin trott något annat, har regeringen nu i alla fall bestämt sig för mer kärnkraft. Sen kan Lena Ek stå i Doha och tala om hållbart samhälle hur mycket hon vill.
Miljödepartementet, där centern bestämmer (nåja) har inte ens låtit Naturvårdsverket utreda ett kärnkraftsfritt samhälle i en långsiktig (sic) rapport om energiförsörjning till 2050.
Någonstans ska detta giftiga uran brytas till men för natur och människor i ett område miltals från själva gruvan. Ännu har man inte hittat ett säkert sätt för slutförvaring av det än giftigare avfallet. Alla som kallar kärnkraften ren vet inte vad de talar om.
Hur Sverige ska kunna betraktas som en innovativ nation med detta dinosaurietänkande är obegripligt. Vi kommer att bli förbisprungna av ett antal länder som inser det dödfödda i fossila bränslen.
Och här begår centern självmord, men inte ens moderaterna sörjer väl det. Sossarna ställer så gärna upp med Löfven i bräschen för fortsatt kärnkraft.

Kortsiktighetens mästare

Glädjande med rödgrön majoritet i Stockholm, detta moderaternas Mecka.
Men utmaningarna är stora för kommunen och nu börjar tidigare misstag få genomslag. På 90-talet lade man ju ned ett antal akutsjukhus som man nu kommer på att man behöver. Där rök Sabbatsberg och St Erik och Nacka sjukhus och Löwenströmska (de två sistnämnda utanför kommunen). Men hör och häpna, trots att man nu fått den insikten (som många av oss redan hade när det skedde) ska man lägga ned det nuvarande Karolinska när det nya sjukhuset öppnar. Samtidigt talar man om att bygga nya akutsjukhus. Man blir mörkrädd inför denna kortsiktighet.
Detsamma gäller för övrigt skolor. Nu tycker man sig inte ha råd att renovera Farsta gymnasium så därför vill man lägga ned skolan, för det är ju brist på elever också. Vad kostar inte detta? Om några år, när de nya babyboomkullarna växt upp finns behovet där igen. Renovera nu, när elevantalet är lågt, så står en attraktiv skola klar när det blir dags för nästa stora grupp.
Vad är det för fel på dem som planerar i vår kommun? Varför ser de aldrig mer än ett år framåt?

fredag 7 december 2012

Stadsjeep istället för miljöbil

En professor vid Chalmers, Sofia Börjesson, påpekar att storföretagen glöms bort i innovationsdiskussionen. Ja, själva har de ju inte satsat mycket på innovationer. Istället har de förlitat sig på sin storlek och sina marknadsandelar. Nu står de under galgen och undrar hur det kommer sig.
Ta Volvo t ex. De hade något forskningsprojekt på gång om miljöbilar i slutet av 90-talet. Men de valde inte att gå vidare med det och bli nyskapande och ha en produkt klar när klimatomställningen kräver det.
Istället satsade de på SUVar, bensinslukande stadsjeepar som nu likt överdimensionerade jättepaddor trängs på gatorna i våra stora innerstäder. Det är bara att konstatera än en gång: Marknaden är kortsiktig och därmed dum i huvudet.

torsdag 6 december 2012

Det förväntade snökaoset är här

Så är vi där igen, trots att det som vanligt lovats att i år skulle det inte bli snökaos. I år skulle vi ha tillräckligt med kapacitet för att röja undan snön, sanda och ploga.
Man kan inte varje år skylla på att oj, så här mycket snö har vi aldrig haft förut. Det har vi. Men då hade vi folk som kunde skickas ut att skotta, ploga och sanda, borsta växlar etc. Det har vi inte nu. Nu har vi företag (fast ibland undrar man om upphandlingen startar först när snön faller) som bara har sitt lilla område att röja (fast behovet kanske inte är störst just där).
Återigen halkar man fram på knaggliga och ishala vägar, bilar slirar på glashala gator eller står insnöade till oigenkännlighet.
Detta skapar stora kostnader för samhället och för de enskilda som bryter sig i halkan. Men det påverkar ju inte kommunernas underdimensionerade snöröjningsbudget.
Fast BNP stiger ändå, säger Konjunkturinstitutet. Vilket bara bevisar vilket korkat mått BNP är.

Det finns nyheter i Vs politik

Man blir ju något förvånad när man läser Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet. Där funderar han över varför vänsterpartiet inte syns och hörs. Istället är det Sverigedemokraterna som får all uppmärksamhet konstaterar han.
Jobbar han verkligen på Aftonbladet? Eller någon tidning överhuvudtaget?
"Varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet pratar om jämställdhet. Och, vilket kanske är viktigast, det ­rasistiska partiet Sverigedemokraterna tar för sig allt mer i debatten.

Här har Vänsterpartiet ett jobb att göra, och de har medlemmar som ­brinner för uppgiften. Så varför händer inget?" skriver Lindberg
Är det verkligen Sverigesdemokraterna som tar för sig mer i debatten? Är det inte så att tidningarna inte har gjort annat än rapporterat om Sverigedemokraterna hela hösten. Den som syns får opinionspoäng. Jonas Sjöstedt har inte tagit rast (och det finns fler i partiet än han, det är en oerhörd fixering vid partiledare i media). Jag hörde honom tala på ett möte alldeles nyligen. Han var lysande på sitt lågmälda sätt. V har både en politik för framtiden och framtidens lösningar.
Berätta om den någon gång Anders Lindberg. Det kanske finns fler nyheter än du anar om du lyfter blicken från SDs skandaler ett ögonblick.


onsdag 5 december 2012

Lönedumpning som kallas arbetskraftsinvandring

Hur många gånger ska man behöva skriva att ännu ett av alliansens politiska förslag visat sig vara just det man befarat. Den här gången gäller det den s k arbetskraftsinvandringen. Den som lanserades som att vi måste kunna ta hit spetskompetens när vi själva har brist på den.
Ja hej du, hittills har merparten av denna "spetskompetens" importerats till städ- och restaurangbranschen. Och självklart finns en ny marknad för lagbrott som kan begås av oseriösa företag. Just nu heter det oseriösa företaget MacDonalds, där folk från Pakistan t o m själva fått betala för att få jobb i stekosets helvete. Och sedan har man dessutom mage att kräva att de jobbar sju dagar i veckan för direkt usla löner. Man kommer att tänka på något företag i tredje världen, men det är väl en sådan arbetsmarknad alliansen eftersträvar.
Här står människor i kö för jobb, men ändå ska man ta hit människor att utföra okvalificerade uppgifter för oskäliga löner. Men i framför allt moderaternas värld, där Reinfeldts bok "Det sovande folket" är visionen för samhället, ska fackets inflytande minskas (helst försvinna) och kollektivavtal ska vara frivilligt från arbetsgivarens sida.
Den här lönedumpningen, som kallas arbetskraftsinvandring, är ett led i denna vision.

söndag 2 december 2012

Låt barnen höra präster och imamer

Jag kan inte bli riktigt upprörd över debatten om att vara eller inte vara i kyrkan på skolavslutningar och advent och när det nu är aktuellt. Varför inte se det som ett studiebesök? Det är deprimerande hur lite ungarna vet om kristendomen, på vilken vår kultur vilar. Och då menar jag inte den konfessionella delen, utan kunskap om bibliska historier och annat som en bakgrund till vårt samhälle. Snart kan de inte ens lösa ett korsord för att det som för bara någon generation sen var självklarheter är totalt främmande.
Motsvarande kunskap gäller förstås övriga religioners bakgrund. Och det blir alltmer relevant i ett mångreligiöst samhälle.
Men jag hävdar fortfarande att kunskapen ska handla om religionskúnskap, inte om konfessionell påverkan. Det får föräldrarna sköta. Men barnen behöver en bakgrund för att kritiskt ta ställning till sina föräldrars utgångspunkter. T ex genom att veta hur mycket gemensamt som finns i kristendom, islam och judendom, som alla stammar ur samma källa med likartade berättelser.
Så låt dem höra präster och imamer m fl, men diskutera också det som de hört. Det borgar för ett kritiskt tänkande.