söndag 18 september 2011

De nya bidragstagarna

"Det finns risk för att skolan använder diagnostisering för att få pengar", säger pedagogikforskaren Kristina Hellberg, apropå att allt fler barn för diagnosen adhd eller Aspbergers syndrom.
Det är intressant att se hur regeringen som hatade bidrag, nu är beredda att ösa ut dem. Men det är förstås en annan kategori som får dem nu. Nämligen företag av olika slag.
Riskkapitalister håvar in miljoner i skattemedel till sina skolor, vårdföretag och äldreboenden. Och här kom ett nytt grepp för att få mer pengar - vi ser till att vi får in barn med någon bokstavskombination, påhittad eller ej.
Och så har vi skatteavdragen som också är en slags bidrag; rut och rot och sänkt moms.
Men de som faktiskt skulle behöva bidrag för att klara sig, de måste vända ut och in på sin tillvaro, sälja hus och hem, innan de kan få socialbidrag när de blivit utförsäkrade eller råkat ut för något annat.
Regeringen tror att fuskarna finns bland individer (och några finns det alltid så klart), men generösa skattebidrag till företag göder lätt korruption, vilket vi ser mer och mer av i Sverige, där vi nu sjunkit till sjätte plats i Transparency Internationals korruptionsindex. För fem år sedan var vi trea bland dem som är minst korrupta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar