onsdag 10 augusti 2011

Ineffektivt med privata lösningar inom vård och skola

Ännu en skattefinansierad verksamhet i privat regi som visar sig vara korrupt och misskött. En vårdcentral på Telefonplan saknar enligt dagens DN en allmänläkare (den som fanns fick inte lön på flera månader), man har sagt att man har en specialistläkare som man inte har, man har överförskrivit antibiotika och patienter har klagat på förnedrande undersökningar.
Nu vill Stockholms läns landsting dra in avtalet med denna husläkarmottagning. "Det är mycket ovanligt att vi gör det, säger Peter Lundqvist på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning".
Det är just det som är ett av problemen. Trots att brister uppdagas i en aldrig sinande ström hos de privata aktörerna i våra välfärdssystem, verkar det hart när omöjligt att bli av med dem. Landstinget har inte kapacitet att ta tillbaka verksamheten i egen regi och f ö finns inget intresse hos de styrande i dagens majoritet att man går för hårt åt de företag som missköter sig.
Häromdagen läste vi om Römosseskolan, en skola med islamsk inriktning, som diskriminerar kvinnliga elever, bedriver religiös undervisning inom skolans ram, trots att den svenska skolan ska vara icke-konfessionell, m m.
Men man ska tillsätta en utredning.....
Det måste gå lättare att få bort oseriösa verksamheter. Religiösa skolor hör överhuvudtaget inte hemma i Sverige och jag fattar inte hur det gick till när plötsligt Livets Ord m fl kunde få börja driva skolverksamhet.
Det måste trots allt vara otroligt ineffektivt att låta kreti och pleti bedriva verksamhet med skattemedel. Pengar återinvesteras inte i verksamheten utan försvinner i värsta fall oskattade utomlands, personalen har inte meddelarfrihet så det är svårt att uppdaga felaktigheter och mygel och de med riskkapitalister som ägare har bara kortsiktiga mål som inte gynnar verksamheten.
Låt vård, skola och omsorg återgå i samhällets regi. Då blir i alla fall verksamheten målet, inte vinsten, och personalen har åtminstone rätt att rapportera felaktigheter. Och man kan kraftsamla kring de behov som finns, istället för att sprätta iväg skattemedel till alla som vill öppna verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar