lördag 7 maj 2011

Vi behöver en tydlig socialdemokrati

"Högern behöver motstånd" skriver Björn Fridén i dagens ledarkrönika i AB. Sen moderaterna satte "nya" framför sitt namn och snodde socialdemokraternas retorik, har man skakat av sig den misstro mot högern som tidigare fanns hos stora väljargrupper (trots att dessa vid det här laget borde se att det moderata svaret på alla samhällsproblem är skattesänkningar, precis som tidigare).
Socialdemokraterna törs dock inte inte bli tydliga i sin oppositionsroll. I dagens Lördagsintervju i P1 t ex, tillfrågas Carin Jämtin om hon tycker att man ska förbjuda riskkapitalbolag att äga skolor och förskolor. Istället för att vara tydlig med ett ja, trots att reportern frågar två gånger, säger hon att om vinsten snarare än pedagogiken är målet bör man titta på frågan och hänvisar till en utredning Björklund tillsatt om frågan. Visst kan blocköverskridande lösningar vara bra, men regeringen får ju väldigt mycket tolkningsföreträde.
Socialdemokraterna tassar fram, rädda att stöta sig med någon. Det var så man förlorade det senaste valet. Inte sticka ut och göra någon missnöjd. Istället var alla missnöjda. Sen har man ju medierna emot sig, som jag och även bloggen Högbergs tankar skrivit om. Förnyelse för medierna är att socialdemokratin bli moderat. Samtidigt som förnyelse för moderaterna är att låta som socialdemokrater.
Vi vill se en opposition, också från socialdemokraterna, som vågar vara tydlig. Tycker Juholt varit bra i sina tal, men snacka går ju. Hur kommer verkligheten att se ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar