onsdag 4 maj 2011

Slussen - omodern stadsplanering

Varför lever de som planerar vår miljö kvar i 60-talet? En av de mest kritiserade delarna i det gamla Slussenförslaget finns kvar: den åttafiliga körbanan. En autostrada rakt in i Gamla Stan. Men så länge man tänker att folk ska fortsätta åka bil som om ingenting hänt sen 1960 kommer vi att få dras med buller och avgaser och människorna ska självklart sitta under bron på "sjönära" serveringar.
Det är som om modernitet för dagens politiker och inte minst arkitekter är USA på 50-talet. Skyskrapor och höghus, glas och betong ska fylla vår stad för det anses "modernt". Och däremellan bilar, bilar, bilar. Medan alla undersökningar visar att vyer, grönska och hus med fasader där ögat finner olika former och inte får människor att känna sig små, får folk att må bra och trivas.
Ja, men Stockholm ska växa, vi måste få plats med alla, hör man. Måste vi? Kanske är det en poäng att regionplanera lite mer, så fler områden i Sverige får möjlighet att expandera. Med dagens IT-teknologi bör det inte vara helt omöjligt med fler centra än de tre storstadsregionerna. Med utbyggd infrastruktur mellan de olika regionerna borde fler arbetstillfällen kunna skapas på andra orter. Kanske behöver inte landsbygden dö, som den gör just nu. Inte ens centern bryr sig längre. Men det finns väl inga centerpartister kvar därute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar