söndag 22 maj 2011

Den pinsamme monarken

Tillbaka på bloggen efter en tid i lantligt klimat utan uppkoppling. Kan vara skönt ibland. Men samhällsabsurditeterna finns kvar när man åter kommer ut i cyberrymden.
Kungen blir alltmer pinsam. Det är klart, det har han ju alltid varit, men nu finns pinsamheterna i media på ett mer officiellt sätt. Vi har fått en ny Haijbyaffär. Men vi lever inte i Haijbytider. Kungahusets vara eller icke vara är något folket får ta ställning till numera och 34 procent är mycket positiva. Övriga 66 procent visar varierande grad av misstro.
Och det är inte konstigt. Att kungahuset överlever detta beror på att vi har en kronprinsessa som många kan identifiera sig med. Det finns egentligen bara en väg för kungen ut ur detta pinsamma scenario. Han bör avgå. Han har aldrig skött sitt ämbete på ett sätt som krävs av andra statstjänstemän, inte ens försökt, som Peter Kadhammar påpekar i sin krönika.
Det enda som kan rädda kungahuset är att låta kronprinsessan ta över. Man kanske ska önska att så inte sker för då är det dags för nytt statsskick. Men ett sådant behöver en noggrann förberedelse och kronprinsessan kan bli en bra interimskandidat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar