tisdag 8 februari 2011

Oppositionen måste visa verkligheten

Nu har t o m DN gjort en större kartläggning av inkomstskillnaderna i Stockholm, de skillnader som Reinfeldt & co gör allt för att förneka. Kartläggningen visar att innerstaden har haft nästan dubbelt så stor inkomstökning som staden utanför tullarna. Och Sten Nordin (m), Stockholms hycklande finansborgarråd säger: Det här är förstås inte bra. Vi brinner för att skapa en stad som verkligen är blandad."
Det har man t ex gjort genom att sälja hälften av innerstadens hyresrättbestånd. Och man fortsätter dessa ombildningar i närförorterna, samtidigt som man fortsätter bygga fler bostadsrätter än hyresrätter. Och med bostadsrätterna har skuldberget i staden växt. Nu när man börjar tala om räntehöjningar, hur många kommer då att ha råd att bo kvar? Och om inte, vart ska de ta vägen? Det finns ju inga hyresrätter att tillgå till rimlig hyra.
Samtidigt konstateras i en ny LO-rapport att inkomstskillnaderna ökar. En topp-VD hade 2007 en inkomst motsvarande 41 industriarbetarlöner. Det säger sig självt att om man sänker skatten procentuellt får de som tjänar mest störst sänkning. Hur länge ska moderaterna upprepa sitt mantra om att de "sänkt skatten för låg- och medelinkomsttagare", när det i de förstnämdas fall handlar om 200-300 kr, som snabbt äts upp av ökande utgifter för el, boende, dyrare mat etc (och idag på Rapport konstaterades att apoteksförsäljningen inte lett till lägre priser, om nu någon mot förmodan trott det).
Oppositionen måste nu på bred front visa hur segregerat det svenska samhället börjar bli. Hur privatiseringar fördyrat och krånglat till många av den offentliga sektorns tjänster. Man måste ständigt visa på hur regeringens beslut slår mot vanliga människor långt från Anders Borgs makroekonomiska värld, där endast statsskulden räknas som skuld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar