onsdag 19 januari 2011

Fria teatern inte värd att vårda

"Det finns mycket jag skulle vilja satsa på om jag hade en extra miljard. På barn och unga, men framför allt på att vårda de verksamheter vi redan har." Detta sade kulturministern i DN häromdagen.
Damen har dock ett nytt operahus som prio ett. Det är väl därför som Fria teatern och BUS nu hotas av nedläggning sedan bidraget har gjorts om till ett "omställningsbidrag". Visserligen satsar Fria Teatern väldigt mycket på barn och unga, som kulturministern säger sig omhulda. Men denna teaterverksamhet är tydligen inte värd att vårda. Inte tillräckligt kommersiell, kan man kanske ana i motiveringen även om det uttrycks som "Jämfört med andra likvärdiga scener spelar man inte tillräckligt, man saknar en bredd av lokala samarbeten och utnyttjar inte den potential som lokalen och stödnivån erbjuder."
Fria Teatern har ju "bara" funnits i 40 år, det är tydligen inte ett tillräckligt bra exempel på verksamhet som har en publik. En förortsteater kan aldrig tävla med ett skrytbygge vid vattnet.
Kulturministerns ord klingar falskt när hon talar om att vårda verksamheter vi redan har. Vi behöver både opera och fri teater. Det liksom allt annat i politiken kräver prioriteringar. Men kulturministern har sagt att opera och ett nytt operahus är prio ett för henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar