torsdag 9 december 2010

Det nya bidrags-Sverige

För att fortsätta mitt resonemang från förra inlägget om Sveriges sjuka arbetsmarknadspolitik, tog flera medier idag upp den s k fas 3 för dem som förbrukat dagarna i a-kassan. Resultatet av detta är att det plötsligt inte är den som arbetar som får lön, utan den som har arbetsuppgifter att utföra. Det är ju mumma för arbetsgivare, att få betalt för att "anställa".
I själva verket betalar ju vi skattebetalare två gånger för detta, först till den s k arbetsgivaren och sedan för socialbidraget till arbetstagaren.
Det måste ju ändå vara billigare av många skäl att folk får arbeta i den utarmade offentliga sektorn, där man verkligen behöver förstärka, och där inte bara den som får jobb kan betala skatt och må bättre, utan det kan påverka hela personalkollektiv positivt, genom att arbetssituationen i hemtjänst och på sjukhus m fl arbetsplatser blir rimligare. Och i slutänden också för oss som är beroende av tjänsterna.
Men detta är alliansens metod att sänka lönerna. Med dessa s k gratisarbetande praktikanter och ökad arbetskraftsinvandring i låglönejobb, kan man pressa ned lönenivån generellt. Så länge man kan hålla uppe köpkraften hos de välbeställda med låga skatter, kan hjulen ändå snurra. Men då har vi ett annat Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar