måndag 6 december 2010

Borg hyllas trots felaktig politik

Anders Borg hamnar på fjärde plats bland EUs finansministrar i hanteringen av ekonomin. Borgarpressen jublar. Det gör inte Per Lindvall på E24. Han inser, liksom fler borde, att Borg för en högst oansvarig ekonomisk politik.
Finanserna går allt bättre, men Borg väljer att spara i ladorna.
"Vi sparar för mycket, då dessa sparmedel har mycket svårt att leta sig till några riktiga produktiva investeringar i den privata sektorn. Istället jagar de bara upp priserna på befintliga finansiella tillgångar, fastigheter och aktier eller letar sig till redan överhettade tillväxtländer.
Sverige har nämligen, liksom många andra länder, exceptionellt goda förutsättningar för att göra stora offenrliga investeringar. Det kan exempelvis vara infrastruktur, utbildning, forskning, rättsväsende eller varför inte integration av nysvenskar. " skriver Per Lindvall.
Även en icke-ekonom som jag kan ju räkna ut att man får mer utväxling på pengarna genom att investera dem i viktiga samhällsfunktioner, som vi ständigt talar om att vi behöver, än att i första hand skriva av statsskulden. Vi behöver ju verkligen investeringar i det offentliga. Men Borg tror väl att marknaden fixar det av sig självt. Det har han ju alltid trott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar