söndag 25 juli 2010

Motvallspartiet

Antibiotikaresistens är ett av de globala problem som hotar mänskligheten. DN tar idag på ledarplats upp att medan läkare idag varnar och varnas för att skriva ut onödig antibiotika till människor, vill centern att vi ska underlätta tillgängligheten och användandet när det gäller djur. I ledaren påpekas att djurhälsa handlar väldigt mycket om förebyggande arbete, dvs att djuren sköts på rätt sätt. Där finns dock en del övrigt att önska har vi ju sett, inte minst i vårens skandaler bland grisuppfödarna. Det är klart att det är lättare att sätta in antibiotika än att vidta åtgärder som t ex mer uteliv och motion för djuren, för att minska risken för sjukdom.
Dessutom finns ju risken att djur som just gått igenom en antiobiotikakur går till slakt eller börjar mjölkas för tidigt och vips har antibiotikan hamnat i våra egna system. Det finns regler, visst, men vi har ju sett hur en del ser på dem.
Så medan världen vill minska antibiotikaanvändningen vill centern göra den mer lättillgänglig i djurhållningen. Motvalls som vanligt m a o.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar