lördag 24 juli 2010

Brist på utbildning hotar vården

Idag skriver Aftonbladet och DN om två problem som hänger ihop. Aftonbladet beskriver ett fall med en liten flicka på Barn- och ungdomskliniken i Lund som får ett felsatt dropp så att hennes arm svullnar upp och trots att flickan skriker får de ingen hjälp av personal på fyra timmar. Tydligen sattes dessutom droppet fel två gånger. Kliniken har lex Maria-anmält två liknande fall tidigare.
DN tar upp bristen på specialsjuksköterskor och att det inte lönar sig för en sjuksköterska att specialutbilda sig. Dels måste hon/han ta tjänstledigt utan lön, dels påverkas inte lönen av denna extra kompetens.
Detta är ju makalöst! Det är ingen tillfällighet att alltfler sådana här fall dyker upp inom olika områden i sjukvården.
De flesta arbetsplatser brukar tillhandahålla kompetensutveckling på företagets bekostnad. Är det så illa ställt i vår vårdapparat att landstingen är så dränerade på pengar att de inte kan bekosta för vården helt nödvändig utbildning?
Men skattemedlen ska förstås hellre gå till ännu en vårdcentral i privat regi i något rikt område. De privata alternativen är väl också så måna om sin vinst att de inte skulle drömma om att vidareutbilda personalen.
Som man bäddar får man ligga. I sjukvårdens fall i korridoren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar