söndag 23 maj 2010

Skolan som lekstuga

Det finns ett område inom politiken där jag definitivt inte håller med vänstern. Det gäller skolan. Jag är ingen fan av Björklund, men dessvärre har han oftast rätt på detaljplanet. Han vill t ex återförstatliga skolan, vilket jag håller fulständigt med om. Kommunaliseringen var de första spiken i kistan för dagens skola. Att han sen inte förstår att det här med skolpeng och privatiseringar skapar segregering och motverkar en skola lika för alla är tragiskt, för då kommer man inte åt grundproblemet.
Idag skriver Björklund på DN Debatt http://www.dn.se/debatt/elever-ska-inte-vara-med-och-bestamma-lararens-lon-1.1109892 om något så osannolikt flummigt som tycks tillämpas i vissa kommuner, att man inte kan tro att det är sant. Eleverna får sätta betyg på lärarna och dessa betyg ska sen ligga till grund för lönesättning av lärarna.
Björklund ger alla goda motargument själv, men det vore klädsamt om vänstern omprövade sin skolpolitik. Det är som om de fortfarande sitter i skolbänken och grämer sig över sina orättvisa betyg och vill ge igen på lärarna. Ja, betyg är ett problem och de är ofta orättvisa, precis som chefers lönesättning av anställda kan vara det och där ovidkommande saker som personkemi, utseende och frispråkighet kan påverka lönen, snarare än prestationen i sig. Då kan man ju bara föreställa sig hur elever, som på intet sätt är tränade i att bedöma prestationer kan döma. De flesta har väl upplevt att i vuxen ålder ompröva sin inställning till vissa lärare och inse att de faktiskt var rätt bra på det de gjorde.
Det här är en viktig samhällsfråga som vänstern inte kan flumma bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar