lördag 29 maj 2010

Sidas två anslag

Idag hörde jag äntligen en vettig kommentar om biståndet och Sida. Det var i Ekots löragsintervju som den blivande amabassadören i Afghanistan och nuvarande ordföranden i Afghanistankommittén, Torbjörn Pettersson (fp) som stod för den.
Han lyckades skilja på Sidas förvaltningsanslag och biståndsanslaget, vilket inte Gunilla Carlsson gärna gör, när hon försåtligt blandar ihop korten för att på ett subtilt sätt misskreditera biståndet.
Torbjörn Pettersson lyfte fram hur man arbetar med bistånd internationellt och hur man utvärderar och följer upp. Det ser inte riktigt ut som den revision Riksrevisionen arbetar med, som är anpassad efter svenska förhållanden.
Det är sällan som bistånd idag bara finansieras av ett givarland. En hel del är stöd som går till en sektor, t ex hälsa eller utbildning, och där flera givarländer och kanske också FN-organisationer och internationella banker ingår. Pengarna går via landets egna budgetsystem och administreras av dessa. Fördelen med detta system är att givarna har insyn direkt i hälso- eller utbildningsbudgeten. Men man kan inte se vilka pengar som är svenska. Däremot kan man se hur pengarna används och det måste ju ändå vara huvudsaken.
Sida har också ett förvaltningsanslag som ska gå till dess egen förvaltning. Att generaldirektören inte kan hålla ordning i detta och överskrider det utan att vidta tillräckliga åtgärder är däremot högst anmärkningsvärt. Gunilla Carsson gör alldeles rätt som byter ut honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar