onsdag 19 maj 2010

Politikerskrået hinner inte med

Fredrik Reinfeldt sitter i morgonsoffan och säger att han aldrig varit långtidsarbetslös. Nej, för han har inte haft något riktigt jobb att bli arbetslös ifrån. Om man tittar på hans biografi på www.regeringen.se kan man se att de enda icke-politiska jobb han haft är tillfälliga jobb på SEB i Täby 1986 och 1987 (sommarjobb?). Annars har han bara haft politiska uppdrag.
Dessvärre gäller detta alltfler politiker. De blir ett skrå fjärmat från "vanligt" folk, skolade i ungdomsförbunden och tar sedan klivet direkt in i den större partiapparaten.
Förr sammanträdde riksdagen då och då och riksdagsledamöterna hade jobb vid sidan av. Alla i regeringen satt också i riksdagen. Idag är samhället så komplicerat att det inte finns tid att ha någon annan syssla. De har inte ens tid att få överblick över hela samhället utan kan i bästa fall följa sitt utskotts frågor. Regeringens ministrar sitter upp över öronen i ärenden och har bara tid att komma till riksdagens frågestunder och omröstningar om de nu ens har en riksdagsplats.
Risken med denna utveckling är att de som ytterst stiftar våra lagar inte hinner sätta sig in i frågorna, ser konsekvenserna osv. Det ser vi inte minst i den hafsiga lagstiftning som regeringen föreslagit och riksdagen antagit. Men det kanske var medvetet för att hinna få igenom så mycket systemskifte som möjligt under mandatperioden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar