tisdag 6 april 2010

Okunnig biståndsdebatt

I helgen skrev ett par f d Sidachefer på DN Debatt om hur biståndet bedrivs av den nuvarande regeringen.
"Tricket är att baktala det tidigare biståndet samtidigt som de egna besluten marknadsförs som epokgörande reformer. Vi går nu, påstår hon,[biståndsministern] från ”passiv utbetalningspolitik till aktiv utvecklingspolitik"", skriver Sidacheferna.
Här är det bara att instämma, eftersom det mesta av de reformer biståndsministern genomfört redan påbörjats av den förra regeringen och inte minst att de flesta länder som skrivit på den s k Parisdeklarationen om ett effektivare bistånd, gör detsamma. Den togs i Paris 2005 och där ingår bl a att varje givare ska arbeta i färre länder, att man ska arbeta genom mottagarlandets system och ett ömsesidigt ansvarstagande där resultat redovisas både till skattebetalare i givarländerna och till folk i mottagarländerna. Ytterligare ett bevis på regeringens sätt att vränga fakta.
Nästan alla kommentarer till artiklar om svenskt bistånd bygger också på en sådan otrolig okunnighet om sakfrågan. Förutom de kampanjer som Timbro bedriver mot biståndet förstås och de sd-anhängare som svansar med. Det går ju inte att debattera med folk som bara gallskriker "lägg ned biståndet".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar