onsdag 31 mars 2010

Stolpskotten smattrar i alliansen

Ibland kan det vara på sin plats att påminna om alliansens alla stolpskott när man tröttnat tillräckligt på Mosa Mona-inläggen, inte minst från Aftonbladets journalister.
Vi har en socialförsäkringsminister som jagar ut sjuka på en arbetsmarknad där inte ens friska får jobb.
En arbetsmarknadsminister som tillsätter charlataner som kallas jobbcoacher och som hoppas bota arbetslöshet med healing.
En miljöminister som talar om miljövänliga motorvägar och bedriver massjakt på varg.
En jordbruksminister som tycker vi kan ta bort skatten på kadmium så att denna giftiga kemikalie ökar i vår mat.
En migrationsminister som tycker att vi ska bygga barnhem i länder som barn flytt ifrån och skicka dem tillbaka dit i en förhoppningen "out of sight, out of mind".
En justitieminister som vill återinföra "skampåle" för vissa brott redan innan den misstänktes skuld prövats i domstol.
En socialminister som mitt i arbetslinjen har tvingat fram ett bidrag för helt friska människor som ska vårda barn i hemmet.
En försvarsminister som köper nya svindyra helikoptrar med lång leveranstid istället för att reparera gamla.
En finansmarknadsminister som säljer lönsamma statliga företag som Vin & Sprit (med ett av Sveriges mest kända varumärken Absolut) och fördyrar också t ex redan dyra apoteksprodukter med utförsäljning av apoteken.
En infrastrukturminister som privatiserar tågtrafiken på ett redan trångt järnvägsnät, men satsar merparten av infrastrukturpengarna på vägar.
En biståndsminister som via Världsbanken vill ge bistånd till ett kolkraftverk i Sydafrika, fast hon tidigare var ordförande i en internationell klimatkommission med särskild uppgift att klimatsäkra biståndet till fattiga länder.
En finansminister som anser att välfärdens kärna är avdrag för hushållsnära tjänster och som sänker skatter för lånade pengar och som vanligt efter en borgerlig mandatperiod står Sverige på minus.
En näringsminister som ja, man behöver bara säga Vattenfall, Saab, kärnkraft....
Och exemplen kan flerfaldigas.

Och under tiden spelar statsministern back. Han aktar sig för att besudlas av övriga
ministrars missar och låter dem ta smällarna själva. Han ägnar sig åt nyspråkets retorik och putsar på statsmannafasaden och hoppas att valet ska stå mellan honom och Mona Sahlin. Men om man tänker i persontermer ska man också komma ihåg vilka som omger statsministern och vad de står för som axplocket ovan visar. Och inte minst hur det ser ut i Sverige idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar