söndag 14 mars 2010

Slussen - bland skymda vatten och motorleder

Idag blev man mörkrädd när man slog upp DN och sedan gick vidare till Stockholms stads webbsida med bilder på det vinnande förslaget för nya Slussen (http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Trafik--Stadsmiljo/Den-framtida-Slussen/)
Idag har man en av Stockholms vackraste vyer när man står på Södermalmstorg och kan blicka ut över både Mälaren och Saltsjön. I framtiden kommer man knappt att se något vatten alls från detta torg. Då skymmer en motorled med åtta filer sikten ut mot Saltsjön. Ett stort hus har byggts bredvid hotellet, så att hela vyn mot Riddarfjärden är skymd. Dessutom ser det ut som om ytterligare ett stort hus ska byggas framför Konsums gamla fula glashus vid Stadsgården. Riv det istället och bygg ett vackert hus där. Fotgängarna hänvisas till några långa broar över till Kornhamnstorg och Mälartorget som stänger av vattnet ytterligare mellan de två stora trafiklederna dvs Centralbron och den nya bron ner mot Gamla Stan.
Hur har detta 60-talsförslag fått acceptans? En motorled ned mot vår äldsta stadsdel. De moderata stockholmspolitikerna har fått spel av glädje när de ser detta bilistvänliga ingrepp i en av Stockholms känsligaste delar. Och hur kan vi tillåta att vattnen ständigt byggs för? Må vi skapa en ny "almstrid" kring detta för Stockholm unika område med stans bästa vidd över vattnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar