måndag 8 mars 2010

Skolflum skapar klyftor

I veckans papperstidning av Riksdag & Departement presenterar de en undersökning som visar att friskolorna bidragit till ökad segregation, vilket i sin tur lett till sämre studieresultat generellt.
Det är alltid trist att behöva säga "vad var det jag sa", men det var ju precis det här man kunde förutse. Så fort s k valfrihet får råda ser eliterna till att deras barn får gå i särskilda skolor, som tar sig friheten att sortera bort de elever de inte vill ha.
Undersökningen visar att om man har skolor där eleverna har en blandad bakgrund, presterar även de mindre studievana eleverna bättre. Det är därför vi haft en hög utbildningsnivå i Sverige med studieresultat bland de bästa i världen. Med ökade klyftor i samhället, med segregerat boende och ökad ojämlikhet, sjunker studieresultaten och många fler än vad som annars skulle klara sin skolgång bättre, underpresterar och hamnar lättare i arbetslöshet och ett riktigt utanförskap.
Tyvärr har vi en utbildningsminister som vägrar inse att det är skolformerna det är fel på, utan står där med sina pekpinnar och menar att det är lärarnas och elevernas fel att Sverige halkar efter.
Återförstatliga skolan och ta bort all flumpedagogik med distansundervisning per mail, lockerbjudanden med resor och prylar och meningslösa hobbykurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar