lördag 6 mars 2010

Avdrag som urholkar välfärden

Måste väl ändå kommentera den trista RUT-debatten. RUT är ju bara alliansens (moderaternas) steg mot att använda skattemedlen för att subventionera företag istället för den offentliga sektorn. Jobb i privat sektor är per definition bra, offentlig är det inte. Själva idén är att på sikt utmönstra den offentliga sektorn, där man får skaffa privata försäkringar för att överhuvudtaget ha råd att få tillgång till vård, skola och omsorg. Allt enligt moderat ideologi á la Reinfeldt. I väntan på att detta ska ske får ma använda nyspråk om välfärdens kärna.
Har vi inte förstått att välfärdens kärna är möjligheten till subventionerad städhjälp eller barn/hundvakt? Det är vad som väntar under kommande mandatperioder om regeringen får sitta kvar.
Det finns bara en sorts subvention med skattemedel som bör kvarstå. Att bygga hyresrätter. Bostad är en social rättighet som man inte ska behöva låna miljoner för att få tillgång till. Det är välfärdens kärna tillsammans med fungerande skola, vård och omsorg samt infrastruktur.
Så bort med RUT-avdraget. Borde det inte heta HUT-avdrag förresten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar