onsdag 24 februari 2010

Jobb viktigare än vinst

Posten ska avskeda 2000 personer meddelas på nyheterna idag. Sedan Posten gick ihop med danska posten har redan 4000 sparkats. Någon som är förvånad? Det är det första som händer när vinstintresset får råda.
Verksamheter i offentlig regi som inte har vinstintresse som sin första uppgift har kvar sin uppgift att ta samhällsansvar. Det kan ligga i samhällets intresse att många människor har arbete. Förr hade staten t o m ett ansvar för att personer som av olika skäl hade nedsatt arbetsförmåga ändå kunde få ett jobb. Så mycket bättre de mådde, de betalade skatt och genererade inte andra extrakostnader i samhället.
Nu finns inget utrymme för detta. Organisationskonsulter som förläst sig på Milton Friedman och andra nyliberala ekonomer har gått fram i den offentliga sektorn som slåttermaskiner. Här ska tänkas företagsekonomiskt! Men offentlig verksamhet är inga företag. Den har andra mål än vinst.
Det är det här tänkandet vi nu ser när vårt moderna land inte kan hantera en snövinter. Vinst är viktigare än underhåll och personal. Och ska man nu sätta in personal så finns inte tillräckligt många utbildade att sköta jobbet.
Snöröjningen dröjer för att man måste gå ut på en EU-upphandling på 52 dagar för att få tag i fler entreprenörer.
Och även vanliga företag är så slimmade att man slarvar med kvaliteten. Tak rasar för att man inte byggt tillräckligt säkert. Det brukar heta att allt inte behöver vara i toppklass "good enough" räcker. Men det är inte ens "good enough".
När t o m ungdomar säger att det verkade vara bättre förr kanske det är dags att tänka om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar