söndag 14 februari 2010

I de girigas värld

Annika Falkengren, chef för SE-banken är förtvivlad enligt en intervju med E24 (AB 14feb). Hon har sju miljoner om året i lön och är ledsen för att bli kallad girigbuk.

Hon har gett besked till 1500 anställda att de måste lämna banken.

"Den ekonomiska kollapsen i Baltikum pulvriserade SEB:s vinst förra året. Sammanlagda kreditförluster på över 12 miljarder kronor gjorde att bankens resultat efter skatt föll med nästan 90 procent. 10 miljarder i vinst 2008 blev 1 miljard 2009." skriver E24.

I Litauen bidrar man med soppkök till dem som drabbats värst av krisen. I Sverige betalar man 795 miljoner kronor i bonus till 600 medarbetare i banken. Annika Falkengren är särskilt mån om att säga att nab dragit ner bonusen till 67 procent och att "95 procent av alla anställda i banken inte får bonus i år, däribland de 63 högsta cheferna."

Banken har alltså minskat sin vinst med nio miljarder på ett år och avskedat 1 500 personer. Ändå delas höga bonusbelopp ut och själv är Annika stolt över att den tvåmiljoners höjning av hennes lön till 9 miljoner inte blev av. Ändå kallas hon girigbuk. Snyft, så orättvis världen kan vara.

"–Det gjorde ont. Jag är fortfarande upprörd över att ha blivit girighetens ansikte för det är så långt ifrån det jag står för, säger Annika Falkengren" i intervjun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar