fredag 8 januari 2010

Bidragsfusk i vården

Så har Riksrevisionen upptäckt det första fallet av fuskande vårdcentraler (DN 8/1). De har rapporterat (och fått betalt med skattemedel)för fler läkarbesök än de haft. Tala om att leva på bidrag.
Men där pengar delas ut finns alltid risk för korruption. Vård, skola och omsorg är inte jämförbara med att handla upp städ- och byggfirmor m m, som kommunerna köper av privata företag. Vinst är alltid det primära för ett företsg (och ska vara), men målen i den offentliga sektorn handlar om andra saker, som lätt kommer i strid med vinstintresset. Om man får pengar utifrån antalet läkarbesök, kommer många vårdgivare att premiera korta och lätta besök. Är höga betyg ett konkurrensmedel i skolan sätts glädjebetyg på löpande band för att få fler elever till skolan (och därmed skolpeng)liksom att man konkurrerar med ämnen som boll- och racketspel eller verksamheter som mer hör fritiden till.
Det är otroligt att denna politik genomförs (och dessutom med god hjälp av den tidigare regeringen), när det finns så många exempel på vilken sorts samhällen man får när marknaden blir allenarådande (USA och Storbritannien t ex).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar