onsdag 27 januari 2010

Alliansen vill runda grundlagen

I dagens Östran tar ledarskribenten Peter Akinder upp en viktig valfråga som berör vårt demokratiska styrelseskick och manipulerar vår grundlag. Han skriver:
"Det är ett uttryck för desperation och ingenting annat när det i högerkretsar talas om att borgerliga partier inför årets val bör ingå en så kallad teknisk valallians.
Självfallet är det inför risken att ett eller två regeringspartier ramlar ur riksdagen, vilket undergräver Fredrik Reinfeldts möjlighet att sitta kvar, som själva idén har lanserats. Tanken är alltså att två, tre eller fyra partier ska gå till val under en gemensam beteckning och valsedel. Detta för att se till att alla borgerliga röster kommer till nytta, även de som annars skulle gå till ett parti som inte når fyra procent i riksdagsvalet. Partibeteckningen Allians för Sverige är redan registrerad hos Valmyndigheten...Grundlagen föreskriver att bara partier som når upp till riksdagsspärren ska sitta i landets lagstiftande församling. Med en formell valallians bildar man ett låtsasparti av två eller flera partier. Denna partipolitiska skalbolagsaffär är att runda grundlagens bestämmelser."

Alliansen är m a o beredd till vilka grepp som helst för att behålla makten. Märkligt för en allians vars främsta honnörsord är valfrihet. Låt oss få en debatt om denna manipulation av svensk grundlag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar